AKTUELNO

Velika kompanija iz Minhena investiraće u Srbiji!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa nemačkim investitorom koji će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije.

Reč je o nemačkoj kompaniji MTU Aero Engines koja proizvodi motore za vojne i civilne avione. U pitanju je vodeći nemački proizvođač motora s akcentom na proizvodnji turbina niskog pritiska, kompresora i tehnikama popravke.

Foto: Tanjug

Dolazak ove investicije će promeniti poziciju Srbije na mapi najvažnijih investicionih destinacija na starom kontinentu.

Foto: Tanjug

Ko je MTU Aero engines?

Nemačka kompanija MTU Aero engines, koja će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije, vodeći je proizvođač avio motora i globalni igrač u toj industriji. Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godisnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra, pokazuju podaci dostupni na sajtu kompanije. Kompanija je prisutna u 15 drzava sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada... Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione. MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu "Erbus A 320". U vojnoj oblasti MTU je dominantna kompanija kada su u pitanju motori koje koristi nemačka vojna avijacija.

Ovo je fabrika najviše tehnologije, u kojoj će biti zaposleni i, kako je ranije predsednik izjavio, veoma dobro plaćeni srpski inženjeri. Fabrika će biti u blizini Beograda, južnom Banatu ili Sremu.

Predsednik Srbije objavio je na svom instagram nalogu "Budućnost Srbije" da je razgovarao sa članom Upravnog odbora te kompanije Mihaelom Šrajegom.

- Hvala na poverenju - napisao je Vučić ispod fotografija sa sastanka, a pre potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG.

Predsednik je, obraćujući se novinarima, rekao da je danas veliki dan za Srbiju, dan kada u Srbiju stiže najmodernija avio-industrija.

- Jedna trećina letilica u celom svetu ima delove kompanije MTU. Ovo je veliki projekat za nas i od izuzetnog je značaja. On znači novi visokotehnološki život Srbije. Srbija se vraća na nebo evropske i svetske avio-industrije i već u junu biće potpisan ugovor. U okolini Beograda, verovatnije je da će to biti Pazova, gradiće se ova kompanije. 450 zaposlenih biće u prvoj fazi, a očekujemo i više – kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Dodaje da je ova kompanija počela da radi u Poljskoj pre 10 godina, a danas tamo ima 28.000 zaposlenih.

- Možda ne možemo do tog broja, ali možemo mnogo. Avionska industrija raste u svetu i nema brige za tržište ove zemlje. Zato su njihove investicije dugoročne i ova fabrika će biti ovde i više os sto godina. Ovo nas uvodi u ligu više, ekonomski. Ovo pokazuje da u Srbiji može da se investira u tehnološki najnaprednije centre za proizvodnju, opremanje, remont motora i drugo – kaže Vučić, dodajući da će se raditi po najvišim evropskim standardima. Podseća da je MTU jedna od najvećih i najmoćnijih kompanija u avio-industriji.

Kaže da čelnici kompanije nisu ni imali u planu Srbiju u februaru kada je sa njim razgovarao, ali se Srbija za ovu investiciju borila i ponudila najbolje uslove. To, kaže, ne bi bilo moguće da nije bilo entuzijazma kod mladih. - Posetili su škole i videli su maltene suze u očima mladih koji znaju šta je MTU, a MTU je Rols Rojs među kompanijama! – kaže Vučić.

Ističe da je srećan jer je Srbija pobedila razvijenije i jače zemlje od naše, da je Srbija vraćena na mapu zemalja koje razvijaju avio-klaster. Zahvalio se čelnicima MTU, jer već sada Srbija ima razgovore sa nekoliko kompanija koje bi da prebace svoju proizvodnju u Srbiju.

- Avio-industrija svake godine raste 7 odsto, a Svetska banka zadovoljna je napretkom Srbije koja četiri godine zaredom ima suficit u budžetu. Konstatuju da napredujemo, ali veći rast očekuje se uz reforme koje čemo sprovesti u narednih godinu dana. Želimo da napredujemo kao i MTU: kad oni mogu da rastu po 7 odsto, možemo i mi – kaže predsednik, dodajući da je ovo velika vest za Srbiju, ali i za MTU.

Foto: Tanjug

- Živim za ovakve dane. Bićete zadovoljni, građani Srbije su veoma vredni radnici i boriće se za uspeh vaše kompanije, a za to će se boriti i država. Želim mnogo uspeha, dobar rad i da što pre stignemo fabriku u Poljskoj – kaže predsednik.

Član Upravnog odbora MTU kompanije Mihael Šrajeg kaže da je dobio veliku podršku za investiciju. Kaže da MTU raste, da je među pet fabrika u svetu kada je reč o proizvodnji aviona i da imaju svoje ispostave u mnogim zemljama.

- Srećni smo što je i Srbija na našoj mapi. Naša orijentacija je dugoročna, pa samim tim smo u Srbiju došli da ostanemo decenijama. U našoj mreži održavanja popravljamo delove motora, a Srbija će upravo postati centar za popravljanje motora – kaže Šrajeg. Kaže da odabir nije lak, ali da je u Srbiji pouzdana infrastruktura, investiciona klima, a i dobro je pozicionirana kada je reč o logistici i geografiji.

Foto: Tanjug

Treći element, koji je najvažniji, otkrivena je jaka motivacija ljudi, kao i administacija koja podstiče obrazovanje, pre svega dualno.

- Želimo širi klaster avio-industrije i siguran sam da možemo motivisati naše dobavljače i partnere da i oni ulažu u Srbiju. Ovde smo da ostanemo dugoročno i hvala predsedniku Vučiću koji radi odličan posao. Hvala i premijerki i Srbiji koja ima remek delo od obrazovnog sistema. Profesionalnost je vidljiva na svakom koraku – kaže Šrajeg.

On kaže da bi preporučio Srbiju drugim investitorima, što će MTU i uraditi.

- U Parizu će se uskoro organizovati aero-miting i tu ćemo preporučiti Srbiju. Kada je reč o radnim mestima, tu postoji izazov, ali i potražnja. Avio-tržište će imati kontinuirani rast, te očekujemo više od 400 ili 500 zaposlenih – kaže Šrajeg.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić kaže da su male šanse da „Folksvagen“ dođe u Srbiju, ali će se država boriti do kraja. - Ponosan sam jer svi oni koji rade sa „Folksvagenom“ u Srbiju, uputili su pismo ovoj kompaniji, ali i nemačkim državnicima, tražeći da „Folksvagen“ dođe u Srbiju. Hvala im na tome, ali šanse su nam male iz različitih razloga – kaže predsednik, dodajući da je u svakom slučaju Srbija ispred svih i ispred svih konkurenata.

Dodaje da je presrećan što se izborio za MTU, koji je novi početak za našu avio-industriju. Ovo će, kako kaže, podići nivo obrazovanja u Srbiji, budući da je reč o Hi-tech industriji.

- MTU dubinski i suštinski menja Srbiju. Danas je kineska kompanija najavila 2020. godine dve hiljade radnih mesta u Nišu, u fabrici za proivodnju svetala za automobile – kaže predsednik. Dodaje da ne treba da imamo prevelika očekivanja, ali će se boriti do kraja jer smatra da je Srbija najbolja.

#Aleksandar Vučić

#Nemačka

#investicije

'