AKTUELNO

U Srbiji, kao i u zapadnom svetu, desničarske stranke prolaze kroz promene.

U godini kada Srbiju očekuju predsednički, a možda i još neki izbori, na pitanje "Šta desnica ima da ponudi Srbiji?" u emisiji Pravac na Pink3 govorili su Marija Janjušević iz Dveri, Miljan Damjnović iz Srpske radikalne stranke i Miroslav Parović iz Treće Srbije.

Marija Janjušević smatra da podela na na desnicu i levicu na modernoj političkoj sceni nije prihvatljiva. Ona smatra da se desnica ne stidi svojih principa, ali da poslednjih godina u socioekonomskoj sferi prihvata neke levičarske ideje.

Foto: Printscreen Youtube

Ona je rekla da se Dveri zalažu za jaku državu, ekonomski patriotizam i porodičnu politiku. Kada je reč o izboru da li da Srbija uđe u vojni savez NATO, Marija Janjušević je istakla da Dveri već 18 godina govore da "oni koji su rušili moraju i da grade", što znači da NATO prvo mora da plati ratnu odštetu za bombardovanje. Prema njenim rečima, njena stranka se zalaže za referendum na kojem će građani Srbije odlučiti da li žele u NATO ili ne, a da će Dveri sigurno biti za "ne".

Marija Janjušević kaže da je ušla u politiku jer želi da učini nešto za Srbiju, kako ne bi više nijedno dete poželelo da napusti zemlju u potrazi za boljim životom. Kada je reč o budućim predsedničkim izborima, ona je rekla da su Dveri odlučile da Boško Obradović bude kandidat jer je dosledan, ima viziju prave Srbije i zalaže se za porodicu i razvitak domaće privrede.

Miljan Damjanović kaže da se ideologija i program SRS nije menjao i to pokazuje političku odgovornost stranke. Kako kaže, danas nije podeljena na levo i desno već na one koji su za EU i NATO ili da se okrenemo sebi i Rusiji i evroazijskim integracijama.

Foto: Printscreen Youtube

- Naš predsednik stranke Vojislav Šešelj će biti naš predsednički kandidat. Njega krase doslednost, obrazovanje, iskustvo i spremnost za žrtvu. Vojislav Šešelj je proveo 12 godina u Haškom tribunalu, a po povratku je uspeo da oporavi Srpsku radikalnu stranku i da je vrati u srpski parlament - rekao je Damjanović.

Miroslav Parović smatra da bi desničarske stranke u Srbiji trebalo da budu pobornici krupnog kapitala, ali da to nije slučaj sa desnicom u Srbiji.

Foto: Printscreen Youtube

On smatra da je osnovna današnja desničarska ideja  - suverenizam, odnosno vraćanja državi onih nadležnosti koje joj pripadaju. Kako navodi, toj tvrdnji ide u prilog i nova ruska politika, Bregzit i izbor Donalda Trampa za predsednika SAD. Miroslav Parović kaže da se Treća Srbija zalaže za saradnju zapada i istoka, uz vojnu neutralnost. Prema njegovim rečima, Srbiji nije ponuđeno neko drugo vojno savezništvo već samo članstvo u NATO, tako da je jedini izbor za Srbiju vojna neutralnost.

Prema njegovim rečima, posle vojne, potrebna nam je poltička neutralnost koja predviđa saradnju i sa EU, ali i sa istokom. Za političku neutralnost, Srbija mora biti i ekonomski jaka, a ne da nudi samo jeftinu radnu snagu već normalan ekonomski ambijent sa stabilnim bezbednosnim sistemom, zaključio je Parović.

S. P.

#Emisija Pravac

'