AKTUELNO

Dejan Miletić, iz Centra za globalizaciju, smatra da je za današnji samit u Berlinu pogodna narodna izreka 'Tresla se gora-rodio se miš'.

- Mislim da rezultata ne može da bude. Naš narod je mudro smislio izreku, „Tresla se gora-rodio se miš“. Mi ne znamo još zvanične stavove, ali to je prosta jednačina. Ako vi dočekate šest meseci od taksi, koje su jedini minimalni uslov koji je Srbija mogla da traži od Albanaca sa Kosova i Metohije, i ništa se nije desilo, Evropska Unija nije ni podigla ton – kazao je Miletić i dodao da je EU samo protestovala.

- Pogledajte sastav ovog samita. Po kom osnovu Slovenija i Hrvatska? Pa gde su ostali naši susedi? Mađarska, Rumunija, Grčka, ako hoćete, pa o čemu se radi? Zovete Zvizdića, ne zovete Dodika, pa uvek se predsednik tročlanog predsedništva zove. To su proste stvari. Šta vi hoćete? Vi hoćete da napravite ambijent koji bi trebalo da napravi neki privid nekog razumevanja pozicije Nemačke i Francuske – rekao je Miletić u emisiji Pravac autora i voditelja Jovana Palavestre.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, to nije objektivna politika i to što je stav Nemačke tvrd i to što Merkel završava svoju političku karijeru i to što ovim samitom pokušava da, kako kaže, zamaže oči regionu, budući da ništa nije urađeno po pitanju Kosova.

- Ta šargarepa koju nudi Evropska unija za nas je relativno smešna. Mi idemo snažnim koracima napred. Gradimo svoju infrastrukturu, za svoje stavove se konsultujemo sa svima, ali tražimo jedan minimum, minimum minimuma, ono što je minimalni standard u EU, ništa više i tome niko neće da izađe u susret, prave se ludi – ocenio je Miletić.

On kaže da je sve što se radi za njihovu političku javnost i da je razlog evropski izbori koji idu.

Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, kazao je da od sastanka u Berlinu postoje različita očekivanja.

- Sa jedne strane se govorilo o tome da će se prikazati radna verzija sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, što neće biti slučaj. Sa druge strane smo imali neku vrstu se spuštanja tih očekivanja – rekao je Starović.

Kako dodaje, danas smo imali priliku da vidimo da je istina na pola puta i da će sastanak u Berlinu imati određeni značaj, ali da je daleko od toga da će se govoriti o konkretnim rešenjima.

Foto: TvPink Printscreen

- Ono što znamo i vidimo iz izjava koje su saopštili sa jedne strane francuski predsednik Makron i nemačka kancelarka Merkel vidimo da postoji razlika u tonovima kojim saopštavaju zvanični Pariz i zvanični Berlin. Od predsednika Makrona, u zvaničnom obraćanju, smo imali prilike da čujemo da treba nastaviti proces dijaloga Beograda i Prištine, bez bilo kakvih tabua – naveo je Starović.

On dodaje da to „bez tabua“ tumači na samo jedan način, a to je da ne treba tabuizirati ideju razgraničenja u nekoj svojoj formi.

- Pariz je očigledno otvoren da se razgovara na tu temu – zaključio je Starović.

#Aleksandar Vučić

#Dejan Miletić

#Nemanja Starović

'