AKTUELNO

Na bilateralnim sastancima šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, koje je tokom dana imala u Berlinu sa liderima "zapadnobalkanske šestorke", razgovaralo se o situaciju u regionu i istaknut je značaj i opredeljenost za regionalnu saradnju,dobre susedske odnose i pomirenje.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, u tom kontekstu je Sporazum iz Prespe označen kao istorijski primer. Takođe, razgovaralo se o napretku i budućim perspektivama na putu "zapadnobalkanske šestorke" ka EU.

U saopštenju se navodi da je Mogerini imala niz bilatralnih susreta i to sa: predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicćem i premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Takođe se navodi da će Mogerini večeras prisustvovati sastanku zapadnobalaknskih lidera, kao i lidera Slovenije i Hrvatske, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron.

#Balkan

#Federika Mogerini

'