AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nema velika očekivanja od današnjeg samita u Berlinu, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i "ekskluzivitetom", Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir. Kaže da ne želi da se pravi "nikakav politički cirkus", ali i da nije optimista kada je reč o očekivanjima od samita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas nešto pre 14.00 časova sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Berlinu, gde će kasnije popodne biti održan samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona.

Predsednik je, nakon sastanka, rekao za medije da, čim se ukinu takse, Srbija je spremna da nastavi dijalog.

- Takse drže gotovo 6 meseci! - podsetio je predsednik.

Dodao je da je sa Mogerini razgovarao i o bilateralnim pitanjima poput Železare Smederevo i kvotama za čelik.

- Govorili smo i o bilateralnim pitanjima, važnim pitanjima, ukazali smo na određene nelogičnosti kada je reč o povećanju državne pomoći i izvoza. Govorili smo i o problemima u izvozu čelika, ali je sigurno da se srpska ekonomija kreće unapred krupnim koracima - kaže Vučić.

- Nećemo dozvoliti da naša Železara bude ubijena zbog različitih procedura - istakao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je rekao da je Srbija posvćana svom evropskom putu. On je povodom Samita rekao da neće dozvoliti pravljenje nikakvog cirkusa, i da je Srbija za dugotrajni mir.

- Da li ćemo u tome uspeti, nisam optimista. Možda bude i nešto dobro pa se iznenadimo - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da su vesti u novinama koje su objavljivale da Vučić sve ovo radi zbog pripajanja Republike Srpske Srbiji, laži.

Da li sam milion puta ponovio da Srbija poštuje integritet BiH. Nikada nisam rekao da to ne podržavam. Niko ne piše o onome što Albanci govore, nego to lažu. Mogerini samn rekao da su nas saterali u ćošak i da me nikada nije videla nasmejanijeg - kaže Vučić.

Predsednik Srbije na reakciju Zvizdića koji je rekao da nema prekrajanja granica, rekao je "hvala mu ako je mislio na Srbiju u celosti", a ako je mislio na nezavisno Kosovu, Vučić je upitao kako kod drugih nema, a kod Srbije prekrajanje granica postoji.

Vučić je najavio sutra bilateralne sastanke u Berlinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Neće doći do dijaloga između nas i Albanaca, ako ne ukinu takse. Taj film nećete gledati - jasan je predsednik Srbije.

Vučić je na pitanje novinarke zašto neki protestvuju zbog gondole rekao je da će gondola biti izgrađena i da nikome neće dozvoliti zaustavljanje stranih investicija.

#Aleksandar Vučić

#Berlin

#Federika Mogerini

'