AKTUELNO

Iako je vrlo verovatno da će u Berlinu biti pritisaka da Srbija pristane na rešenje kosovskog pitanje koje joj ne odgovara, Aleksandar Čortić i Vladimir Marinković ocenjuju da Vučić neće pokleknuti pred istim, budući da je danas naša pozicija snažna i dodatno podržana od strane Kine i Rusije. U svakom slučaju, kako kažu, predsednik će nastaviti da se bori za interese svoje zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće danas u Berlin gde će se sastati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini. Nemačka kancelarka i francuski predsednik okupiće predsednike i premijere zemalja zapadnog Balkana, a ključna tema biće Kosovo.

Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO ovaj sastanak ocenjuje kao jako važan budući da ga sazivaju lideri dve najuticajnije zemlje EU, a za Srbiju je bitno da razgovara o nastavku evropskog puta, o približavanju celog Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i nada se da će brojni Vučićevi sastanci doprineti upravo tome.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne sumnjam da će Vučić na najbolji mogući način zastupati interese naše zemlje i verujem da će sastanci u Berlinu imati konkretne rezultate – kaže Čortić. Dodaje da je jasno da će biti razgovora oko Kosova i Metohije, te je siguran da će Vučić snažno braniti pozicije srpskog suvereniteta i integriteta.

Kaže da veruje i u podršku zemalja koje će pomoći da Srbija u Berlinu dobije zeleno svetlo. Podseća da su i ekonomski pokazatelji na našoj strani, da je Srbija ozbiljna, stabilna i da je danas naša zemlja daleko ispred Rumunije u Bugarske iz 2007. kada su postale članice EU.

- Zato verujem da će se vrata otvoriti i našoj zemlji – kaže Čortić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Pozicija Srbije i predsednika na sastanku u Berlinu biće izuzetno teška, ali je Vučić ojačan podrškom Rusije i Kine, kaže Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine.

- Siguran sam da će znati da zaštiti interese i poziciju Srbije, iako ima mnogih koji zastupaju nezavisnost Kosova i koji su za rešenja koja Srbiji ne odgovaraju. Vučić je pouzdan i godinama se borio za regionalnu stabilnost i dijalog, upravo zato je on poštovan lider u svetu, lider koji uživa ugled i čiji se glas čuje – kaže Marinković.

Dodaje da nije nemoguće da se u Berlinu Vučiću pripreme zamke, ponude praćene jakim pritiscima da Srbija odustane od svog stave kada je u pitanju nastavak dijaloga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Iako je Priština zabola glogov kolac u dijalog anticivilizacijskim merama koje je ceo svet osudio, i uprkos pritiscima Srbija neće odustati, a Vučić će nastaviti da se bori za interese svoje države – kaže Marinković.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Berlin

#Novo jutro

#Vladimir Marinković

'