AKTUELNO

Brisel je pozdravio dolazak predstavnika Beograda i Prištine na najvišem nivou.

U Briselu, završen je sastanak visokih predstavnika Beograda i Prištine. Delegaciju Srbije predvodili su predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, a posrednik je bila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Foto: Beta

Po završetku sastanka, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovoreno da će se dijalog između Beograda i Prištine nastaviti na visokom nivou. On je dodao da je razgovor bio izrazito težan i da su određene stvari postignute kroz otvorenu priču o stvarima u kojima su stavovi izrazito suprotni.

-Uspeli smo, uz podršku EU, da dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da, ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći ništa loše o drugoj strani - rekao je Vučić.

Zašto je važno poštovanje dogovora?

Vučić je istakao da će, kada je reč o Beogradu, lično zamoliti svakog ministra i državnog funkcionera da se tako ponaša i dodao da veruje da će Beograd svoju reč da održi. -To je važno jer ljudi obično potcenjuju naš dijalog, a ja sam siguran da sutra ili dan posle toga teško da će moći da se dogode neke teške stvari kakve su se dešavale prethodnih dana i nedelja, koje smo mi na sasvim različite načine videli - rekao je Vučić. On je rekao da veruje da je takvo ponašanje dobro za našu budućnost, jer bez razgovora, kako je rekao, idemo u ćorsokak i sve veće probleme. -Ovo je bio dobar korak. Uvek sam govorio da su razgovori lekoviti i da mnogo znače, čak i da kada ne donesete neki novi sporazum ili sprovođenje sprorazuma. I takav razgovor je dobar jer time štitimo ljude na terenu bilo da su Srbi ili Albanci - rekao je Vučić. Premijer je konstatovao da to pokazuje i da smo u stanju da razumemo štetu koju jedni drugima možemo da nanesemo i koja je nepotrebna. -Verujem da možemo na svaki način u budućnosti to da izbegnemo - zaključio je premijer.

Predsednik Nikolić izjavio je ranije da od večerašnjih razgovora u Briselu nema velikih očekivanja, te da se nada da se bar postigne dogovor o ponašanju u nekim narednim situacijama poput nedavne kada je Priština na sever Kosova poslala specijalne policijske snage.

On je rekao da mu je poznato da albanski političari nose nezavisno Kosovo u srcu, ali ja porucio da je to nemoguće dok postoji Srbija:

Mi želimo da tamo budemo vlast, znamo da je to nemoguće dok je ta teritorija pod upravom UN, ali treba naćin treba naći rešenje, ali i imati u vidu da naši građani nemaju neograničeno strpljenje, što bi mogaio da bude problem. Nama ne odgovara da se stvaraju sukobi niti da se šire, ali postoji mnogo tema o kojima možemo da razgovaramo, poput neispunjenih sporazuma, formiranja Zajednice srpskih opština, ali i pitanja bezbednsoti Srba na KiM. Razgovaraću i sa predstavnicima Prištine, ali sam skeptičan. Visokoj predstavnici sam rekao ono što je nama na duši i što vidimo kao problem, a to je neprekidna priča o neutralnom stavu EU, koji se ne primećuje, a sve se konstantno svodi na to da Beograd mora da sprovede svoje obaveze koje je preuzeo, dok se od Prištine to ne očekuje.

Mogerinijeva se posle srpske, sastala i sa delegacijom Prištine koju predvode kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik Hašim Tači.

Foto: Beta

Nakon sastanka, oko 21 čas, počela je radna večera delegacija Beograda i Prištine sa šeficom evropske diplomatije.

Č.N./I.P./S.A.

#Beograd

#Brisel

#Dijalog

#Priština

'