AKTUELNO

Džihadiste koji su se vratili na Kosovo Amerikanci žele da deradikalizuju, iako ovaj program na Balkanu nije naročito uspešan i zapravo postoji samo na papiru, ne i u praksi, kažu sagovornici, dodajući da je ovo razlog zašto naš region nije bezbedan.

Poredeći teroristički napad na Novom Zelandu sa napadom na Šri Lanki, istoričar i publicista prof. dr Srđa Trifković kaže da je jasno da je napad na Zelandu bio napad na muslimane, dok u Kolombu, liberalni establišment post modernog zapada odbija da upotrebi reč hrišćani.

- U svom Tviter reagovanju su i Barak Obama i Hilari Klinton izrazili žaljenje zbog napada na slavljenike Uskrsa. Dakle, ovo je bio napad na hrišćane kao takve, a skandal je da je njihova služba bezbednosti od indijske još 5. aprila dobila upozorenje da se sprema napad. Otišao je 11. aprila i circular sa imenima potencijalnih napadača, njihovim brojevima telefona i adresama. Imali su konkretan material i možda je napad mogao biti sprečen – ocenjuje Trifković. Dodaje da, na globalnom nivou, hrišćanska vera je dovoljan razlog da se neko nađe na meti terorista, da bude diskriminisan i da dođe do napada.

Foto: TV Pink Printscreen

Napad je izvršila najekstremnija islamistička organizacija, kaže prof. dr Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka.

- To što su hrišćani meta je argument koji vodi ka islamističkoj ekstremističkoj organizaciji koja se do sada zadovoljavala govorom mržnje. Mržnja je zasplepljujuća i vodi do ovakvih akcija – kaže Simeunović za Pink. Ističe da terorizam teži da je spektakularan, što se postiže sa više napada u isto vreme na više lokacija.

Foto: TV Pink Printscreen

Simeunović kaže da teroristi odlično koriste društvene mreže i druga tehnološka dostignuća. Ocenjuje da će Afrika biti rasadnik terorizma, da se razbijena Islamska država seli u Jemen, Jordan i u prostore odakle su došli dobrovoljci.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dobrovoljci su velika opasnost. Ne moraju ništa da rade, dovoljno je da se vrate, recimo u BiH, Srbiju i samom svojom pojavom oni su lokalni heroji. U svojim mestima inspirišu mlade, utiču na njih i motivišu ih na terorističke poduhvate. Vidimo da na Balkanu postoji prividan obračun sa povratnicima sa ratišta. Povratnici često ne dobiju nikakvu kaznu ili vrlo blagu. Iako je Srbija stabilna i bezbedna zemlja, okružena je nebezbednim sredinama – kaže Simeunović.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Kosovo

#Novo jutro

#Terorizam

'