separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

PALMA: Opozicija bi trebalo da razgovara u parlamentu. Zamolio bih ih da ne lome po ulici, već da kažu koji je njihov program! (VIDEO)


Na konsultacijama šefova poslaničkih grupa sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, koje su pojedini učesnici ocenili kao veoma korisne, bilo je reči o neophodnim izmenama i dopunama Poslovnika o radu parlamenta, donetom 2009. godine, ali izraženo je i nezadovoljstvo nedolaskom dela opozicije, koja je na protestima samo, kako ocenjuju, deklarativno iznela zahteve, o kojima bi trebalo da se razgovara u parlamentu.


Šef poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma posle sastanka kazao je novinarima u Skupštini da je ovo bio uobičajeni sastanak po Poslovniku, koji je predviđen kada dođe do nekog problema u radu parlamenta.

- Opozicija nije došla, uputili su zahteve bez adrese i onog koji treba da ih prime. Unapred su rekli da neće razgovarati sa predsednikom i predsednicom Parlamenta, a gde hoćete da razgovarate - na ulici - istakao je Marković.

Dodao je da još nije kasno tom delu opozicije da razgovara u parlamentu i zamolio ih da se tokom protesta ništa ne lomi na ulici i da kažu koji je njihov program.

- Samo čujemo blokada medija, mrzimo Vučića i vidimo uništavanje na ulici - kaže Marković i dodao da protesti utiču na to da se uspori dolazak stranih investitora u Srbiju, kojima je poručio da je Srbija stabilna i da dinar u poslednjih nekoliko godina nikada nije bio sigurniji.

- Da li može radnik da ne ide na posao u neku fabriku, a da prima platu, da li može lekar da ne ide u bolnicu, a da primi platu. Ne može. To je mera koja će doneti i novac, a koji bi Ptrebalo da se preusmeri za porodice sa troje i više dece - rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, od Gojković su čuli da će na dnevnom redu uskoro biti tema o Kosovu i Metohiji, kao i da se do sada o tome nije govorilo u parlamentu jer se nije znalo šta će uraditi međunarodna zajednica, a ni kako će se ponašati Albanci.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović kazao je u ime te poslaničke grupe da su u Skupštini otvorena vrata dijalogu, demokratiji i svima koji žele da učestvuju.

- Nažalost, deo opozicije koji ne želi dijalog i ne poštuje demokratiju i Skupštinu danas nije došao. To je odraz nepoštovanja prema Srbiji, institucijama i demokratiji - kazao je Jovanović.

Autor: Tanjug

Naveo je da je danas vođena konstruktivna rasprava, da se govorilo u vezi poslovnika, koji je donet u julu 2009. godine.

- Oni kojima je odgovarao sada govore da se zloupotrebljava, a nisu došli da razgovaramo o izmenama i dopunama - kazao je i dodao da zahtevi opozicije sa kojima su nastupili, formalno-pravno ne postoje, samo su deklarativno izneti i obesmišljavaju suštinu, ukoliko suština postoji.

- O tim zakonima može se govoriti samo u parlamentu i nigde više. Danas oni koji su to zahtevali nisu bili tu - istakao je Neđo Jovanović.

Šef poslaničke grupe LSV-LDP-SDA Čedomir Jovanović kazao je da je na kolegijumu šefova poslaničkih grupa rekao da postoje jasni i ozbiljni problemi, od kojih je prvi politički problem koji postoji u društvu, a na šta parlament ne sme biti slep.

- Uvek sam imao razumevanje za proteste i nezadovoljstvo, samo nisam nikada imao razumevanja za nasilje, bilo verbalno ili fizičko - rekao je Jovanović i dodao da je jasno da deo opozicionih stranaka bojkotuje rad Skupštine, ali da je mesto za razgovor o njihovim zahtevima jedino parlament.

Smatra da je parlament na njihove zahteve odgoovorio adekvatno i istakao da “nikakve komisije Vučićeve, Obradovićeve...neće uređivati život u Srbiji”, već će to raditi zakoni i institucije, bez obzira da li se radi o političkom životu ili medijima.

Kako kaže, politički život je uređen zakonima, koji su doneli oni koji danas protestuju protiv njih.

- Svi izborni zakoni su doneti u Skupštini na predlog onih koji danas protestuju. Nemam protiv da se izvrše izmene, postoji Venecijanska komisija..., ali da sa jedne strane potpišite birački spisak u Lučanima, a tražite izmene zakona, to neću tolerisati - rekao je Jovanović.

Kazao je da je u Parlament potrebno vratiti raspravu o KiM i EU i pozvao deo opozicije koja bojkotuje rad parlamenta da dođu u Skupštinu i tu razgovaraju.

Upitan da prokomentariše komentare nakon smrti Mire Marković, Jovanović je kazao da su se strašne poruke pojavljivale na društvenim mrežama, koje on ne razume i ne podržava, jer nepotrebno je nekoga linčovati posle smrti.

Naveo je da je o njoj i Slobodanu Miloševiću rekao sve dok su bili živi, kao i da je učinio sve da se u skladu sa zakonom utvrdi njihova uloga u svemu što se dešavalo tokom devedesetih godina, kao i da neće zaboraviti ubistvo Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića i Zorana Đinđića.

- Sada kada ih više nema, to je pitanje za istoriju - rekao je Jovanović.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti