AKTUELNO

Pobednički predlog emisije "Hit Tvit" prema glasovima gledalaca je broj četiri - Balkanska međa. Za ovaj predlog glasalo je 277 ljudi.

Verica Bradić sa svojim gostima i pratiocima na društvenim mrežama i večeras je birala najvažniju objavu nedelje na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu.

U studiju TV Pink bili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, glumac Miloš Biković i novinar Ivan Radovanović, dok su ostali bili na društvenim mrežama.

U toku emisije, gledaoci su mogli da glasaju na Fejsbuk stranici Hit Tvit i na Tviter nalogu hit_tvit. Takođe, gledaoci su se u toku emisije uključivali i glasali i uživo u emisiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Predlog broj 1 - Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije

Ministar Dačić je, komentarišući ovaj predlog, rekao da SPS najoštrije osuđuje zloupotrebu vlasti, pa i politička ubistva. Kaže da se ovaj slučaj nije rešio onda kada je trebalo, već kada se očekivalo, odnosno posle pada Miloševića.

- Ako govorite da su državne strukture učestvovale u ubistvu, mislim da je dobro da je došlo vreme da se ovakve stvari raščišćavaju, a ovakvih slučajeva je još bilo - kaže Dačić, dodajući da ovakvi slučajevi više ne smeju da se ponavljaju.

Pozitivno je što je do procesa suđenja došlo i što je na njega stavljena tačka, dodao je ministar. Kaže da državne institucije moraju imati autoritet i integritet i moraju se baviti onim za šta su namenjene.

Biković kaže da možda i danas ne shvata razmere ovog ubistva, jer je bio mali kada se ono dogodilo. Kaže da se mora vratiti poverenje građana u državne strukture, pre svega bezbednosne, a ovaj događaj, kaže mora da se raščisti do kraja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne postoji jasan mehanizam za moćne strukture, na čijim čelima su moćni ljudi. Ko njih može da procesuira? - kaže Biković.

Radovanović kaže da je Ćuruvija naslućivao da će se nešto loše desiti, ali da nije želeo da se sklanja. Poznanstvo Ćuruvije sa Mirom Marković, ali i sa Slobodanom Miloševićem, kaže, jeste uticalo na to šta mu se desilo.

- Smatrali smo da Ćuruvija treba da se skloni, ali mu to nije padalo na pamet - rekao je Radovanović, dodajući da je presudom napravljen prvi korak, odnosno jasno je stavljeno do znanja da ubistva neće proći nekažnjeno.

Predlog broj 2 - Obradovićev pokušaj upada u Skupštinu grada Beograda

Komentarišući ovaj predlog, Dačić kaže da vlast koja ima ovakvu opoziciju nema razloga da brine za svoju budućnost. "Dveri" su, kaže, najkonzervativniji deo srpskog društva i po njihovoj teoriji ženama je mesto u kuhinji.

- Došli smo do toga da opozicija svodi svoje ideje na ono šta forsiraju Obradović i "Dveri", kojima su uzori potpuno ekstremno desničarski, metodi su im nasilni i problem kod svih njih je manjak politike. Cilj je da se preuzme vlast preko ulice, ali je to nemoguće. Ako će sada svako da se sakupi ispred neke institucije, mislim da je to potpuno smešno - kaže ministar, dodajući da je pokušaj upada u Skupštinu grada njihov najveći poraz.

Podseća da su Obradović i ekipa zamahivali ka ženama, ali da tu nisu bile samo "Dveri" već i onih koji su se iza "Dveri" sakrili. Političko takmičenje, kaže, ne postoji.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar kaže da se stvara slika da u Srbiji vlada haos i politička nestabilnost, iako smo daleko od toga. Ističe da smo stabilni i da nam unutrašnji sukobi ne prete, a da je reč samo o tome kako da se velika mržnja kanališe na demokratski način.

Radovanović poručuje opoziciji da sagleda vreme u prostor u kojem je, jer živimo u vremenu "političkog žina koji je shvatio gde je i koji drži godinama rejting na iznad 50 odsto". Od njega, kaže, mogu mnogo da nauče i da probaju da rade kao on.

- Opozicija kao da je opsednuta njime i ne primećuju da ih on svakodnevno pominje i opauči ih usput. Ipak, on uz to uradi još sto stvari: otvori fabriku, puteve, škole.... Uz taj jedan detalj uradi još sto ozbiljnih stvari. A opozicija radi samo jedno: pominje Vučića i to deluje kao neka mantra - kaže Radovanović.

Glumac Miloš Biković kaže da događaje sagledava kroz društvo u celini. Osuđuje nasilje i ističe da je verbalno nasilje postalo legitimni instrument u dnevno političkoj borbi kojim se često koriste i delatnici kulture, čime se uništava društvo.

- Glumci su odličan primer kako se ljudi kroz društvene mreže i medije šikaniraju, etiketiraju i provociraju. To je opasno jer ne gube zavađene strane, već građani Srbije - kaže Biković, dodajući da nije neopredeljen, već se ne oglašava. Oglašavanje bi, kaže, bio politički angažman.

Predlog broj 3 - "Savet" Ivice Dačića građanima Srbije da ne putuju u Veliku Britaniju

Ministar kaže da je naglasio da je bio ciničan tokom ove izjave. Ističe da se u svetu stvara slika da su kriminalci Srbi na severu Kosova, iako albanska mafija hara južnom srpskom pokrajnom i iako su koljači na čelu lažne države.

- Zvali su iz Londona da pitaju da li stvarno to mislimo ili ne. Vučić je odmah rekao da ne mislimo, zna on da volim da se šalim. Kakvi ste vi Britanci diplomate, takav sam i ja! - rekao je Dačić.

Radovanović kaže da živimo u doba u kojem se rešava jako važno pitanje - pitanje Kosova i da svako igra najjačim kartama kojima raspolaže. Oni koji su priznali Kosovo radiće kako god može da ga i mi priznamo, a nekima je nekada karta - Ivica Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

- On je duhovito odgovorio na političku izjavu. Englezi i ne idu na sever Kosova i nemaju veze sa ovim delom sveta. Mislim da na ove stvari moramo da naviknemo i da moramo da ih očekujemo na dnevnom nivou. Čini mi se da mi igramo dobro. Pokazujemo da imamo prava na interese i imamo predloge. Došli smo u situaciju da možemo nešto da tražimo, a u ovakvoj situaciji dugo nismo bili - kaže Radovanović.

Biković se slaže da je Britanaca malo na Kosovu i da je upozorenje da se ne putuje na Kosovo s namerom izdato.

Predlog broj 4 - Tajms: "Balkanska međa" deo propagande Putinovog režima i ruska propaganda koja potkopava pomirenje u regionu

Film je prodat u preko 30 zemalja sveta i naš distributer je kompanija "Amadeus" iz Londona, da ironija bude veća, kaže Biković. Podseća da su Srbi u stranim filmovima prikazani kao najveći zlikovci.

- Očigledno je da se "Tajmsu" ne dopada kako su Srbi prikazani u filmovima koji se distribuiraju u celom svetu. Možda po njima treba da zabrane šekspira jer vrlo krvavo prikazuju britansku krunu - kaže glumac.

Ovakvi filmovi su, kaže, potrebni na šest meseci, te da nije normalno da se Rusi sete da se na 20. godišnjicu bombardovanja snimi ovakav film. Kaže da se ovakav jedan film snimi na engleskom, da se uloži novac u film i njegovu distribuciju i predlaže film o boju na Kosovu.

- Kroz film možemo da komuniciramo sa svetom. Možemo da napravimo odličan film o bombardovanju. Možda smo izgubili rat, ali ne i dušu - kaže Biković.

Foto: TV Pink Printscreen

Radovanović kaže da je problem u ruskoj propagandi, a ovo je najnormalnija prateća pojava svakog filma, kulture, muzike. Propaganda je, kaže, svuda i ne mora biti suptilna.

- Moramo naći uzore za to što smo doživeli i preživeli. Izgubili smo mnogo 90-ih i moramo naći nešto dobro u svemu tome i u nama da bismo nastavili dalje. Zato su nam potrebni ovakvi filmovi - kaže Radovanović.

Ministar kaže da je tragično što ne postoji nijedan film o Jasenovcu. Kaže da ne postoji nijedan pozitivan film o događanjima 90-ih na ovim prostorima, a kada se snimi nešto ovakvo, onda je to propaganda.

- Cinično je to i suludo - kaže ministar.

Predlog broj 5 - Veliko sređivanje Beograda

Novinar kaže da se ne primećuje koliko se stvari nabolje promenilo. Kaže da se danas bavi temama koje su potpuno drugačije nego one 90-ih.

- Tada smo se svađali oko egzistencije, a sada se svađamo oko gondole! Teme su se promenile i sve se promenilo. Ne vidim što bi bilo kome na ovom svetu smetali kranove - kaže Radovanović.

Dačić kaže da ga ovo podseća na to kada je kralj Milan počeo da gradi železnicu, pa se narod tome usprotivio. Radovanović podseća i da su se Beograđani bunili protiv električnih sijalica.

Biković ističe da mu se dopada kako se Beograd menja, ali da mu se ne dopadaju sva rešenja, kao recimo spomenik Juriju Gagarinu.

- Neke stvari su postale čistije. Trudim se da ne budem od onih koji zna kako sve treba da se radi - kaže Biković.

Predlog broj 6 - Marš na Pink

Radovanović kaže da mu je neverovatno da je pitanje medijskih sloboda svedeno na to da li neko gleda "Zadrugu" ili ne.

- Sveli su vrlo važno pitanje upravo na to: da li neko gleda "Zadrugu" ili opozicioni medij. Ne gledam rijaliti i kada ga vidim na Pinku, promenim kanal. Niko me ne bije po ušima da gledam to i da čitam neke određene novine. Histerija je oko toga ko se više čita i gleda! Za to nije kriva vlast, već oni koji prave određene programe i sadržaje i to nudi na tržištu. Prosto je, kao na pijaci - kaže Radovanović.

Dačić kaže da je najava upada na Pink politički protest i ubacivanja ove televizije u političku borbu sa strankama na vlasti. Kaže da opoziciji fali generator političkih ideja i kohezije koja treba da nastane.

- Čak i da su našli studio u Javnom servisu, ne bi znali šta da kažu - kaže Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Biković kaže da nije u redu ići na privatnu televiziju, jer je to vrsta nasilja. Ipak, kaže, Pink ima određenu odgovornost jer ima nacionalnu frekvenciju, te se treba voditi računa o sadržaju koji se emituje.

- Pozdravljam to što se snimaju serije na Pinku i to je interes građana - kaže glumac.

U emisiju su se uključili i gledaoci koji su glasali:

Nikola iz Beograda glasao je za predlog broj 2. Kaže da se pokazalo da se smanjio broj učesnika protesta, budući da su se okrenuli nasilju.

Dušan iz Šapca glasao je za predlog broj 6. Isitiče da je opozicija pokazala koliko je hrabra, te je zapitao ministra Dačića do kada će se nastaviti nasilje opozicionih lidera.

Miki iz Kosova Polja glasao je za predlog broj šest.

Mitić sa Novog Beograda glasao je za predlog broj 4, pozdravljajući glumca Miloša Bikovića.

Nišlijka je takođe glasala za predlog broj 4 i zahvalila je što je ekranizovana strašna tragedija koja je zadesila Jugoslaviju. Ističe da je film možda propaganda, ali propaganda istine.

Ilija iz Beške glasao je za predlog broj 4 i čestitao glumcu.

#Hit Tvit

#Televizija Pink

'