AKTUELNO

U svojoj autobiografskoj knjizi, pod nazivom "Nova država, moderni državnik", predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je, između ostalog, objavio i retke fotografije na kojima sa samo 16 godina drži oružje u rukama, piše prištinska Bota sot.

U opisu se kaže da je većina fotografija Tačijeve porodice spaljena zajedno sa njihovom kućom tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Tači na toj fotografiji drži pištolj u ruci u svom domu u Buroju, dok se iza njega vidi nacionalna zastava i portreti likova poput Skenderbega, Šota i Azem Galice, Ismail Kemailja i Isa Boletina.

Hašim Tači (1968) bio je među glavnim osnivačima OVK-a (1992) i tokom ratnih godina bio je politički rukovodilac OVK-a.

Prošle godine predstavljena je knjiga "Nova država - moderni državnik Hašim Tači" koju je pisala britanska novinarka Suzi Džeger. Na promociji ove knjige negodovali su protivnici jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predstavljanje knjige je najavljeno pompeznim saopštenjem autorke i Rodžera Bojsa, koje se završava da je "knjiga priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsednika Kosova, najmlađe evropske države".

Na ovu najavu mnogi su reagovali podsećanjem da je agresija NATO na Srbiju 1999. godine izvršena u savezu sa terorističkom OVK, čiji je jedan od lidera bio upravo Hašim Tači.

Foto: Tanjug

Tu agresiju, povodom predstavljanja knjige o Hašimu Tačiju, Rodžer Bojs i Suzi Džeger nazivaju "redak uspeh zapadne vojne intervencije".

Protivnici priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga su videli knjigu kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK.

Takođe podsetili su da je Tači jedan od lidera terorističke OVK, koji je u izveštaju švajcarskog parlamentarca u Savetu Evrope, Dika Martija indiciran kao odgovoran za zločine protiv Srba.

#Hašim Tači

'