AKTUELNO

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio da iza protesta u Srbiji stoji strani faktor, a takvu mogućnost ne isključuje ni novinar Zoran Ostojić.

– Strani prsti su umešani u ove proteste. Videli smo da se sve vrti oko britanske i američke amabasade, da se njihove diplomate polujavno sastaju sa liderima demonstracija, nisu još našli poželjnog lidera prozapadne opozicije i ne smatraju tdugoroičim rešenjem, Đilasa, Obradovića i Jeremića. Uostalom sva trojica su kompromitovana - naveo je Šešelj za Pink.

Govoreći o najavljenom protestu opozicije, Šešelj je rekao da sprema obeležavnje Hitlerovog ulaska u Beograd

On je ocenio da se uigrava nešto što podseća na 5. oktobar.

- Koji je to bolesni um da mu padne na pamet da to zakazuje 13. aprila - naveo je Šešelj, ocenivši da je najavljena neka vrsta okupacije jer građani neće moći slobodno da se kreću.

Novinar Zoran Ostojić takođe sumnja da je u protetse umešan strani faktor, ukazujući na veliku sličnost demonstracijau u Podgorici i u Beogradu i istim zahtevima, ostavka predsednika i privremena vlada.

- Kada znamo koji su uslovi i zahtevi Saveza za Srbiju i kada znamo i ko je Mlađa Đorđević, njegovu biografiju i njegove veze, ne bih se iznenadio da je iste snage koje stoje iza demonstranata u Podrorici i ovih u Beogradu - rekao je Ostojić.

On je naveo da je Mlađa Đorđević Đilasov kum i da ima nevladinu organizaciju:

- Zna se ko je napravio Dveri - dodao je Ostojić.

- Mislio sam da je to Koštunicino maslo, Koštunica je bar finansirao Dveri ispočetka - reagovao je Šešelj na tvrdnje  Ostojića.

Foto: TV Pink Printscreen

Ostojić kaže i da bi bio na protestima da smatra da je dobra ta politika protiv EU i pisanje ljubavnih pisama Putinu, kao što je to radio Boško Obradović. - Licemerno je pisati takva pisma Putinu, pričati kako ne treba da se reši kosovski problem, da je rano za EU - naveo je Ostojić.

Govoreći o bombardovanju, Šešelj je to prema međunarodnom pravu, bio kriminalni akt i napominje da Savet bezbednosti nikada nije opravdao bombardovanje, već samo prihvatio posledice.

- Sila koju je primenio NATO nije mogla biti legalna, jer je nisu odobrile UN. NATO je regionalna vojna organizacija kojoj UN mogu poveriti određenu vojnu misiju, a to može biti i bombardovanje, ali u ovom slučaku UN to nisu odobrile – naveo je Šešelj.

Kako je podsetio, NATO je Jugoslaviju bombarodovao na svoju ruku i to je sa aspekta međunarodnog prava bio razbojnički postupak.

- Bombardovanje je bio kriminalni akt, prema međunarodonom pravu. Krivično delo se ne može legalitovati. Savet bezbednosti je samo prihvatio posledice jer nije imao kud. Nije mogao da nađe rešenje bez prihvatanja posledica, SB nikada nije opravdao bombarodvanje – podvukao je Šešelj.

Govoreći o KiM on je rekao da je najpreciznija definicija sadašnjeg stanja da smo svetlosnim godinama udaljeni od rešenja.

- Bitno je da se mi čvrsto držimo svojih pozicija i ne damo da nam se gazi srpski nacionalni interes – rekao je predsednik SRS.

Novinar Zoran Ostojić je je rekao da jeste tačno da je NATO bomboradovanje bilo bez saglasnosti UN, ocenivši istovremeno da postoje uzroci koji su prethodili ovoj akciji.

Prema njegovim rečima, bombarodvanje treba gledati u kontekstu svega što se dešavalo. Sporno je što je u tim momentima korišćenja sila, a kada se koristi sila može da se očekuje.

- Bombardovanje je bilo neleganlo i bez saglasnosti Saveta bezbednosti, ali donošenjem Rezolucije 1244 i njenim usvajanjem u Skupštini Srbije naknadno legalizovano bombarodvanje. Rezolucija je doneta na osnovu povelje u kojoj se navodi da se prema državi koja čini nasilje može odgovoriti nasiljem – istakao je Ostojić.

#Vojislav Šešelj

'