AKTUELNO

Pod ovim okolnostima analitičari procenjuju da ove godine neće biti dijaloga, pa samim tim ni sporazuma.

Prištinski analitičari su skeptični u pogledu mogućnosti da 100 odsto uvećana taksa na proizvode iz Srbije i BiH bude ukinta, a s obzirom na uslovljavanje Srbije i EU za nastavak dijaloga, smatraju da ove godine neće biti napretka u tom procesu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, piše prištinski Zeri.

Da skorije neće biti nikakvog dijaloga, potvrdila je portparol EK Maja Kocijančić, koja je, kako piše Zeri, u intervjuu prištinskim medijima rekla ranije da trenutno nema alternative za brzi povratak stranaka za pregovarački sto.

Uzork tome je to što premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, tvrdi da nametnute takse neće biti ukinute dok, kako kaže, Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost u završnoj fazi dijaloga. S druge strane, podseća Zeri, Evropska unija tvrdi da dijalog nema alternativu.

Pod ovim okolnostima analitičari procenjuju da ove godine neće biti dijaloga, pa samim tim ni sporazuma sa Beogradom, piše Zeri. Ukidanje 100 odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i dalje je glavni uslov Beograda za nastavak dijaloga. Sada kada je ovaj proces u zastoju duže od četiri meseca zbog taksi,, Haradinaj insistira da ta mera neće biti ukinuta dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

#Beograd

#Priština

'