AKTUELNO

Udruženi zločinački poduhvat, koji je izmislio američki tužilac, podrazumeva da su svi Srbi, i muškarci i žene, koji su 1991. godine imali 16 godina, krivi! Ovo podseća, ocenjuje sin Ratka Mladića, na rasne zakone koje je NDH imala protiv Srba od 1941. do 1945. godine, samo što su okolnosti prilagođene današnjem trenutku.

Govoreći o presudi Radovanu Karadžiću, advokat Toma Fila kaže da je imao informacije iz Haga da neće biti dobro.

- Sudije izvršavaju jedini domaći zadatak: ocrniti Srbe. Ja sam tamo opomenut i kažnjen jer sam izjavio da sud služi satanizaciji Srba - kaže Fila. Ističe da presuda nije individualna, budući da je sudija uvek govorio o "Srbima", a ne o "Karadžiću" kao pojedincu.

Dodaje da je reč o strašnoj propagandi i da će nam trebati pola veka da svet shvati da "Srbi ne jedu svoju decu". Zajednički zločinački poduhvat je, kaže, izmišljen od strane američkog tužioca kako bi se obuhvatili i ljudi koji nemaju veze sa tim.

Foto: TV Pink Printscreen

- Haški tribunal ući će u istoriju kao pravna nakaza! - kaže Fila.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, kaže da predmet njegovog oca, pravno, ima drugačiju prvostepenu presudu, drugačiji je način žalbe i argumentacija i uvršteni su novi dokazi koje Karadžić nije mogao da koristi, jer je ranije počeo svoj proces i nije bio u prilici da ih eksploatiše.

Iako kroz prizmu udruženog zločinačkog poduhvata sve deluje povezano, sada Ratkova žalba dobija na značaju i poslednja je velika bitka koju možemo da bijemo u vezi sa činjenicama i pisanjem istorije - kaže Mladić. Dodaje da sudije lobiraju za svoj projekat i "zakucaju ga" medijski. Ipak, nada se da će istoričari vremenom pokazati koliko je istina iskrivljena.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da odbrana sama po sebi nije dovoljna jer sve ostale strane imaju instrumente koji daleko prevazilaze i tužilaštvo, finansijske resurse i lobiranje.

- U ovom slučaju mislim da nedostaje diplomatska podrška. Videli smo u prvostepenoj presudi ratku Mladiću da je sud jednostavno ignorisao dokaze koje je odbrana iznela. Diplomatski se u Savetu bezbednosti može preispitati šta se zaista desilo i znam da ima raspoloženih koji bi voleli da saznaju da li postoje dokazi kojima se u tribunalu manipuliše - kaže Mladić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Fila kaže da je upozoravao odavno na to šta nam se sprema, pre svega na to da se pravila Haškog tribunala menjaju po potrebi, a sve kako bi se došlo do osuđujuće presude za Srbe.

- Jugoslavija je jedina zemlja koja je izručivala svoje ljude, predsednika, funkcionere... Ovo je sramota za nas i ruši nam ugled u svetu - ocenjuje advokat.

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" kaže da je Radovan Karadžić osuđen još 1. Februara 1993. godine kada je osnovan Haški tribunal. Kaže da ne može da veruje kako se u Bosni slavila presuda.

- Kako je manje naroda koji je izvršio genocid?! A žrtava ima više! Kakav je to genocid? I samo srpska mina i srpska bomba ubijaju ljude! – kaže Vujičić.

Foto: TV Pink Printscreen

Mladić kaže da konstrukcija "udruženi zločinački poduhvat" podrazumeva, što je potvrdio tužilac, da su krivi svi Srbi koji su 1991. godine imali 16 godina, što je za njega paralela sa rasnim zakonima koje je NDH imala protiv Srba od 1941. do 1945, samo prilagođeno današnjem trenutku.

Ceo narod, kaže, trpi zbog navodnih zločina Radovana Karadžića i Ratka Mladića, a zapravo smo targetirani kao od 1941. do 1945.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Darko Mladić

#Novo jutro

'