AKTUELNO

O pretnjama opozicije da će blokirati saobraćajnice i rad institucija u zemlji i najavama još većeg nasilja koje tek pripremaju, predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, rekao je za Novo jutro da Srbija nije ni Sirija ni Venecuela, i da ukoliko nešto žele da menjaju, neka izađu na izbore.

Komentarišući pretnje opozicionara da će da blokiraju medije, i da će da dođu ispred televizije Pink, Marković je rekao da niko ne može da se bavi uređivačkom politikom privatnih medija i da na taj način plaše novinare.

- Srbija nije ni Sirija ni Venecuela. Neka izađu na izbore. Mnogi nisu ni bili na listi. Ajmo da se takmičimo sa programima. Pustite silu i demonstracije da se krijete iza mase. Vi niste njihove vođe u budućnosti koji će obezbediti bolji život njihove dece. Građani nikakve koristi neće imate od toga – rekao je Marković.

Marković se zapitao koje su poruke koje oni šire na demonstracijama i šta je to što se zove program koji je bolji od sadašnjeg programa.

- Ne postoji program po kome lideri opozicije treba da se kriju iza građana. Kao i u svakoj zemlji i kod nas postoji neki broj nezadovoljnih građana. Međutim, studenti su ovde prosto zloupotrebljeni, njih donekle mogu da razumem, ali ne vidim šta im oni nude. Šta oni imaju da ponude tim mladim ljudima. To je čista zloupotreba mladih ljudi – rekao je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Presuda Radovanu Karadžiću politička, u Hagu se sudi samo Srbija

Komentarišući presudu na doživotnu kaznu zatvora prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koja je juče izrečena pred sudskim većem Mehanizma za krivične sudove u Hagu, Marković je rekao da je Haški tribunal doneo političku presudu i dodao da je tamo suđeno samo Srbima i to po komandnoj odgovornosti, zapitavši se šta je sa komandnom odgovornošću onih koji u izazvali i započeli rat u Bosni, u Hrvatskoj kao i na Kosovu i Metohiji.

- Haradinaj je oslobođen. Veliki broj terorista koji danas imaju viskove funkcije u takozvanoj Vladi Kosova, takođe su oslobođeni. Nama je taj rat nametnut, ali i ako ćemo da se sudi po komandnoj odgovornosti, naša deca i unuci ne smeju nikada da zaborave da je neko stisnuo dugme da se bombarduje Jugoslavija i da je to komandna odgovornost. Da ne pominjem sada sva imena nama dobro poznata, koja su bacala bombe sa osiromašenim uranijumom, da su gađali civile, da danas mnogi imaju posledice, da građani Srbije imaju često problem koji je uzrokovan upravo bombama koje su bacali na Srbiju – rekao je Marković.

Kako kaže, Srbija je to sve odavno konstatovala, ali i ističe da je za nas najvažnije da smo ispoštovali sve svoje međunarodne obaveze i da sada možemo da vidimo kako su svi ti koji su sudili Srbima u Haškom tribunal, sada glavni advokati kosovskim teroristima.

- Kako vreme prolazi, građani Srbije i naša vlast, trebali su da shvate da su Srbiji nametnuti ratovi, da mi nismo vodili osvajačke ratove, već da je to Sud koji su formirale sile kao što su Amerika sa još nekoliko država i mi očigledno u ovom trenutku ne možemo da se izborimo sa njima za pravdu – rekao je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, očigledno da je u Hagu izvršen pritisak, jer žrtava je bilo i sa druge strane, i da je bilo i dosta srpskih majki koje su izgubile svoje sinove.

- Ne želim da komentarišem žene koje su komentarisale presude, ali taj sud je oduvek pa i sada primenjivao dvostruke aršine. Pitanje je od čega se mi plašimo. Mi treba da uporedimo ko su bili ti haški optuženici pre 15 godina, šta je sa onima koji su oslobođeni i koji su njihovi materijalni dokazi – rekao je Marković.

Kako kaže, sada smo mogli da vidimo kako se ponaša tužilac u tribunal, videlo se kako kaže da je zadovoljan presudom.

- Siguran sam da 95 odsto onoga što je stavljeno u optužnicu ne stoji i da nisu imali materijalne dokaze da dokažu sve to što se dešavalo na prostoru BiH. Ako je sedam Srba osuđeno na doživotnu kaznu zatvora…šta to znači? Da smo mi krivi za sve što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije? – rekao je Marković.

Hrvati ratnohuškaškim komentarima skupljaju političke poene

On je prokomentarisao i izjavu Stjepana Mesića koji je izjavio da je presuda Karadžiću potvrda odgovornosti Karadžićeve i Miloševićeve ideologije i da su oni krivi za sve ratove na prostorima bivše Jugoslavije, istakavši da je ni jednoj njegovoj izjavi ne treba pridavati veliku pažnju.

- Predsednica Hrvatske takođe stalno gleda da ratnohuškaškim porukama dobije političke poene. Ponovo kopaju rane. Umesto da ćute jer su ratne zločince odlikovali i oni su sada visoki funkcioneri i savetnici. Mi ne treba da se stidimo naših generala koji su štitili srpski narod od rata koji nam je bio nametnut – rekao je Marković.

Marković je istakao da Srbija mora da gleda sebe na evropskom putu i da vidimo kako da što pre uđemo u EU, da nam ne otmu našu teritoriju na KiM.

#Dragan Marković Palma

'