AKTUELNO

Sagovornici Pinka ocenjuju da je izveštaj Stejt departmenta, koji je predstavio američki državni sekretar Majk Pompeo, a u kojem se navodi da su Srbi meta na Kosovu, jedna vrsta otrežnjenja. Prema njihovom mišljenju, pozitivno je što jedna velika sila konstatuje ono što je činjenično stanje na KiM, mada Srbija na to nije navikla.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da nije moglo duže da traje, a da se ne reaguje, odnosno da se ne konstatuje ono što je činjenično stanje na Kososvu i Metohiji.

- Projekat nezavisnog Kosova ne samo što nije uspeo na spoljnom planu, nije uspeo ni na unutrašnjem planu. Kada pogledate ovaj izveštaj, vdite kako je to društvo tamo i šta ustvari predstavlja. Američka strana nije mogla da prećuti činjenice jer se ne može dalje ići u raspravi oko ove teme ako se zaista sve činjenice ne utvrde i ako se ne prikaže kakvo je to društvo – naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, moralo je da se pokaže ko je sa druge strane u pregovorima o nečemu što bi trebalo da budu standardi i vrednosti civilizovanog razvijenog društva i nekog evropskog i globalnog koncepta.

- Jeste iznenađenje jer smo navikli na tolerisanje i ćutanje u funkciji da se potvrdi nešto što je prethodno urađeno. Sada ćemo obeležavati 20 godina od NATO bombardovanja i nametanja države – ukazao je Milivojević.

On je napomenuo da u Prištini imamo političku elitu na vlasti, a podobna je za sud za zločine OVK.

- Sve su to kandidati i verovatno postoji osonov da su izvršioci nekih zločina – rekao je Milivojević i ukazao na pokušaje da se amnestira ono što su zapadni centri moći učinili i da se promoviše društvo koje se ne uklapa u standard civilizovanog sveta.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost dr Orhan Dragaš takođe smatra da je izveštaj koji je Pompeo predstavio otrežnjujući.

- U situaciji rešavanja kosovskog problema, moramo da imamo prijatelje na zapadu. Ovo jeste otrežnjujuće i lepo je kada tako jedna velika sila objektivno prikaže stanje na Kosovu, jer mi na to nismo navikli – rekao je Dragaš.

On je istakao da u svetlu dijaloga sa Prištinom moramo da prestanemo sa antizapadnom histerijom.

- Velike sile su te koje će imati ako ne odlučujuću, ali jednu od ključnih uloga u rešavanju kosovskog pitanja i, pre svega, uticaja na Kosovo da implementira dogovoreno rešenje. Kosovo ne poštuje ništa ako nema sile koja ga na to tera – naveo je Dragaš.

Istakao je da javnost u Srbiji svojim delovanjem da olakša poziciju pregovaranja i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Beogradu.

#Kosovo

#SAD

'