AKTUELNO

Feministički kulturni centar BeFem ocenio je povodom napada na aktivistkinje na Međunarodni dan žena, da su nasilju posebno izložene žene koje se bave zaštitom ljudskih prava i da "živimo u vremenu u kome se nasilje sve češće relativizuje".

Navodeći da su tog dana u Beogradu napadnute aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd Ksenija Radovanović i aktivistkinje i aktivisti organizacije "Da se zna!", BeFem je u saopštenju ocenio da su napadi na one koji se bave zaštitom prava "česta pojava u kontekstu u kome je prostor za delovanje civilnog društva sužen na globalnom nivou, a sloboda i nezavisnost medija ozbiljno ugroženi".

- U doba rastućeg uticaja ekstremno desnih organizacija širom Evrope, gde se poručuje da ženi nije mesto na ulici, da žena treba da ćuti, svako neprihvatanje uloge žrtve i suprotstavljanje u odbrani svojih prava dodatno pogoršava položaj žena i aktivistkinja - stoji u saopštenju.

Podsetimo, izvršna direktorka udruženja "Da se zna!" napadnuta je tokom marša povodom Međunarodnog dana žena i tada su je napadači više puta pljuvali, dok je šeficu "Ne davimo Beograd" Kseniju Radovanović na dodeli nagrada povodom 8. marta napao i po nosu udario muškarac koji je na skup došao sa Sergejem Trifunovićem.

Napadač je pobegao pošto je Kseniju izvređao, raskrvario joj lice i razbio naočare, a Sergej odbio da kaže ko je taj čovek, a onda je i on kukavički pobegao kada je čuo da dolazi policija.

#Napad

'