AKTUELNO

Lider NS za pet godina na svoj devizni račun u gotovini uplatio čak 560.000 dolara. Na isti račun su mu novac uplaćivale i kompanije koje je vodio Emilio Lozoja, Meksikanac upleten u međunarodni korupcionaški skandal.

Vuk Jeremić, lider Narodne strane, u proteklih pet godina je sam sebi na svoj devizni račun uplatio 560.670 dolara, a uplate su mu stizale i sa računa firmi u vlasništvu "El Čapa za pranje novca", kako meksički mediji nazivaju biznismena i Jeremićevog ortaka Emilija Lozoju.

Foto: Printscreen

Jeremić je sebi novac uplaćivao od kraja 2013, nedugo pošto mu je istekao jednogodišnji mandat u GS UN, pa do sredine 2017. Najveća pojedinačna uplata, kaže izvor iz NS, a koji je imao uvid u finansije i transakcije svog šefa, iznosila je čak 256.000 dolara.

Posao za Poresku

- Jeremić je sam sebi uplaćivao desetine hiljada dolara na svoj devizni račun. Prva uplata od 54.000 dolara bila je krajem 2013, a sledeća već u martu 2014. i iznosila je 50.000 dolara. Već sledećeg meseca on je dodao na račun još 50.000 dolara, da bi pred kraj te godine uplatio sebi još 50.000 dolara - kaže izvor i dodaje:

- U 2016. imao je samo jednu uplatu, i to tokom februara, od 100.000 dolara. Sebi je uplatio novac i u aprilu 2017. i to čak 256.000 dolara.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da nadležni treba da ispitaju poreklo novca koji je Jeremić sam sebi uplaćivao.

- Procedura je takva da, kada vi odnesete veću sumu novca u banku da uplatite sami sebi, bankar mora da vam traži dokaz o poreklu novca. Ukoliko ne dostavite dokaz, onda banka alarmira Poresku upravu. Tako se radi za svaki iznos veći od 15.000 evra - kaže Dobrašinović i dodaje:

- Treba videti da li je tako urađeno i u slučaju Jeremića, da li je dostavio dokaz o poreklu novca i šta je naveo. Nadležni moraju da rade svoj posao, bez obzira da li je reč o Jeremiću ili nekom drugom. Nije mi jasno odakle tolika tolerancija prema ljudima iz sveta politike.

Uplate i od meksičkog tajkuna

Pored pomenutih uplata, Jeremiću su, tvrdi izvor, na isti devizni račun uplaćivane i desetine hiljada dolara od inostranih kompanija - "Mex Gas", "MGI Supply", "MGI Enterprises", "MGI Trading". Ukupno mu je uplaćeno za tri godine oko 180.000 dolara, a generalni direktor ovih kompanija bio je Meksikanac Emilio Lozoja, široj javnosti poznat po učešću u međunarodnom korupcionaškom skandalu. Mediji su i ranije već pisali da je Jeremić povezan sa Lozojom, koga meksička javnost naziva "El Čapo za pranje para". Lozoja se, prema pisanju Rojtersa, tereti za posredovanje u davanju mita od čak 10.000.000 dolara bivšem meksičkom predsedniku Enrikeu Penji Nijetu kako bi ovaj otvorio tržište za strane energetske kompanije.

- Jeremiću je od juna do decembra 2014. firma "Mex Gas" uplatila 45.758 dolara, a nije navedeno šta je svrha uplate. Verujem da se radi o nekakvim konsultantskim uslugama. Firma "MGI Supply" mu je od jula do novembra 2014. uplatila 25.000 dolara, a dva manja iznosa, od 2.500 i 19.900 dolara dobio je do kraja 2014. od firmi "MGI Enterprises" i "MGI Trading" - navodi izvor i dodaje:

- Firma "Mex Gas" mu je tokom 2015. uplatila 27.500 dolara, a firma "MGI Supply" 7.500 dolara, odnosno 5.000 dolara firma "MGI Trading". U 2016, od januara do marta, uplaćeno mu je 47.420 dolara od firme "Mex Gas".

Jeremiću je novac legao pod dosta problematičnim okolnostima.

- Prema izjavi koju je Jeremić dao Poreskoj upravi, on je bio član Upravnog odbora ovih kompanija, ali se uvidom u dokumentaciju vidi da naknadu prima kao konsultant bez jasnog mesta i uloge - navodi sagovornik i dodaje:

- U te finansijske vratolomije u ulozi agenta u transakciji para bila je uključena i firma "Monsak Fonseka", upletena i u aferu "panamski papiri".

Pročitajte još: BRAĆA TROTER MUĆKAJU S BROJEVIMA! Đilas, Jeremić i Obradović manipulišu brojem učesnika protesta kako bi nadoknadili nedostatak programa i ideja

#Vuk Jeremić

'