AKTUELNO

Komunistički aktivisti iscrtali su na grobu Ante Pavelića u Madridu simbole “srp, čekić i zvezdu petokraku” uz ispisanu skraćenicu SKOJ na ćirilici.

Slike išarane grobnice osvanule su na društvenim mrežama. U saopštenju koje je ovim povodom objavio odbor koji brine o zaostavštini Višnje Pavelić, ćerke Ante Pavelića, osuđuje se ovaj, kako se navodi, "vandalski čin", uz napomenu da "svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mesto, a živi na odavanje počasti svojim mrtvima".

S obzirom na to da je reč o privatnom madridskom groblju, odbor je uputio protestno pismo vlasnicima groblja i zatražio saniranje štete.

Aleksanar Đenić, Prvi sekretar SKOJ-a, za Novo jutro potvrdio je da se grob nalazi na jednom privatno posedu, a kako objašnjava, problem je u tome što grobna mesta zločinaca iz Drugog svetskog rata nisu obeležena upravo zbog razloga kako se sledbenici ne bi okupljali.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo je sve samo posledica jedne politike, i mi moramo da znamo da u čitavoj istočnoj Evropi nakon privremenog pada socijalizma dolazi do jedne anti-komunističke histerije. I u evropskom parlamentu i u Savetu Evrope, donete su brojne rezolucije o tzv. demontiranju totalitarnih režima i žele da izjednače nacizam i komunizam – rekao je Đenić i istakao da je današnja Hrvatska zasnovana na ustaškom identitetu koji je antisrpski.

Advokat Dušan Bratić kaže da skoro tri decenije hrvatska i svovenačka propaganda nameću tezu da je Jugoslovenska nardona armija bila agresor.

Foto: TvPink Printscreen

- Tom iskonstruisanom postavkom se utiče na emocije ljudi. Radi se o zatiranju odgovornosti rukovodstava Slovenije i Hrvatske za razbijanje tadašnje Jugoslavije – kaže Bratić ističući da je Jugoslavija zapravo razbijena, a nije se sama razbila.

- Sa jedne strane naša država nije učinila ništa da se taj oreol kolektivne krivice koji je nametnut srpskom narodu skloni. Sa druge strane prolaze deceinije, izvršioci najtežih krivičnih dela protiv humantiranog prava nisu odgovarali.

Sava Štrbac, predsednik Dokumentacionog informacionog centra "Veritas", smatra da se ne ide dalje kada su u pitanju zločini nad Srbima.

Foto: TvPink Printscreen

- Otvore se itrage i onda se vode protiv nepoznatih počinilaca – objašnjava Štrbac.

Đenić se slaže sa činjenicom da je Jugoslavija bila razbijena, jer je, kaže on, nekima to išlo u korist.

- Neki su se vodli politikom “zavadi pa vladaj”. Kao svakom drugom nacisti, taj grob Ante Pavelića mora da bude uništen, da kasnije tim simbolima neko ne bi mogao da manipuliše kao što se urpavo radi. Zna se šta je na Balkanu najveći problem, to je Bondstil koja je najveća baza na Kosovu – smatra Đenić.

#Hrvatska

#Srbija

'