AKTUELNO

Uvrede na račun žena, koje u Srbiji šire čelnici Saveza za Srbiju, krajnje su neprimereni i predstavljaju mržnju prema svima koji ne razmišljaju kao oni, rekla je za TV PINK Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Gojković je istakla da je za uvrede koje su na račun žena upućivali članovi pokreta Saveza za Srbiju, prvenstveno mislila da je reč o primitivizmu i nevaspitanju, ali da je ubrzo shvatila da se zapravo radi o namernim uvredama na račun političkih neistomišljenika.

- Njihov je zadatak, ustvari, da probude bes, gnev i sve ono negativno što postoji u delu našeg društva. Verovatno sada, pošto ne žele da se izađe na izbore, verovatno im je cilj da ulica preuzme ulogu mesta gde treba da se donosi nečina “volja” - rekla je Gojković.

Kako kaže, nije slučajno što Sergej Trifunović uporno psuje, vređa sve koji se ne slažu sa njihovim predlozima.

- Njegova uloga, koju on manje više uspešno sprovodi jeste, da on, podstakne taj prostakluk, bes i gnev kod ljudi. Moj lični utisak je da taj prostakluk nije slučajna pojava, već namera koju njihovi glavni čelnici zapravo žele da prenesu - rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, bunt ulice je uvek bio usmeren ka tome da tražiš da budu izbori na nekim nivoima vlasti.

- Nikada nisam videla da neko protestvuje a da ne traži ništa. Nemaju ideju, lutaju. Sergej nije glup čovek i on zna tačno gde, šta i kako govori. On želi da podstakne mržnju i agresiju kod ljudi. Nadam se iskreno da Srbija ne ide u tom pravcu – rekla je Gojković.

Foto: TvPink Printscreen

Gojković je komentarišući ravnopravnost žena danas u Srbiji, istakla da se prema istraživanju Svetske banke, nalazimo na visokom 18.mestu i na prvom mestu u regionu, , kao i da se teži potpunoj ravnopravnosti.

- Žene su u Srbiji pre svega veoma prisutne u politici. Postale smo mnogo vidljivije i zahvaljujući izbornom zakonu, koji je nešto što mora da se ispuni, a to je da na listi bude svaka treća žena. Sada smo dostigli istorijski nivo po brojnosti žena u Parlamentu - rekla je Gojković.

Kako kaže, to je oko 37 odsto, što je izuzetni pomak, i dodaje da se na svim međunarodnim konferencijama, na bilo koju temu da se okuplja, organizuju posebne sesije posvećene ravnopravnosti žena.

- Postigle smo da nas ima mnogo u Parlamentu i u političkom životu Srbije. Vidljivije smo i na polju nauke. Ono gde nas svakako nema dovoljno, jeste, na čelu lokalne samouprave. Ženama treba pružiti šansu. Pitanje je sposobnosti, a ne pitanje pola i to što pre moramo da shvatimo - rekla je Gojković.

#Maja Gojković

#SZS

'