AKTUELNO

Ljuban Karan, pukovnik u penziji, izjavio je da je postojalo nekoliko pokušaja da se razbije Jugoslavija, a da je prvi bio odmah nakon završetka Drugog svetskog rata.

- Službe bezbednosti su imale dobre informacije, ali su imale informacije o tome da je postojao strateški plan da se Jugoslavija razbije i to odmah po završetku rata. Bilo je nekoliko tih velikih pokušaja da se Jugoslavije razbije – kaže Karan za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima, prvi pokušaj je bio odmah nakon završetka Drugog svetskog rata.

Foto: TvPink Printscreen

- Dok je Pavelić bio u Austriji, ustaška emigracija je iz te države pokušala da napravi diverzantsko terorističku operaciju. To je bio pokušaj da se ustaše pod maskom križara vrate u Hrvatsku – ocenio je Karan.

On dodaje da je poslednji pokušaj uspeo i da se Jugoslavija rušila preko Hrvatske.

Toma Fila, advokat, rekao je da je bio u Ohridu kada se glasalo o izlasku Slovenije iz SFRJ i da je protiv toga bio Stipe Mesić.

Foto: TvPink Printscreen

- Jugoslavija je služila da se pokaže da može da bude dobro ako je socijalistički režim – ocenio je Fila.

Predrag Marković, istoričar, kaže da velike sile mnogo češće iz gluposti urade veliku štetu, nego iz nekakvih pažljivih planova.

- Bejkerova čuvena izjava pred sam raspad SFRJ ima dva dela, u prvom delu kaže da će podržati jedinstvo Jugoslavije, ali da ako se izglasa referendum o nezavisnosti, podržaće i to. Šta je on rekao? – upitao je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, mi procenjujemo da velike sile znaju šta rade i mislimo da su to neki pametni ljudi.

- Recimo, Donald Tramp sam ne zna šta će da napiše na tviteru. Postoje neke dugoročne politike, kao što su Britanska mržnja prema Rusiji. Sad Haradinaj hoće da prikaže da su Srbi mali Rusi i da su Albanci na Kosovu brana protiv Rusije, što je glupo – ocenio je Marković.

Prema njegovim rečima, ima krugova u Britaniji koji mrze Rusiju iz nepoznatih razloga.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Jugoslavija

#Ljuban Karan

'