AKTUELNO

Učesnici karnevala u Kaštelima kod Splita odglumili su napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i zapalili su lutku sa likom Milorada Pupovca. Dragana Jeckov, potpredsednica kluba poslanika SDSS-a u Hrvatskom Saboru, izjavila je da je događaj na karnevalu nastavak antisrpske kampanje koja postoji u Hrvatskoj.

- Za nas je ovaj čin nastavak antisrpske kampanje koja u Republici Hrvatskoj postoji već jedan period, a podsticana je od strane određenih desnih struktura. Spaljivanjem lutke profesora Pupovca zapravo napadaju se slabiji i drugačiji, kojih se na neki način treba rešiti – istakla je Jeckov za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, nikada do sada nije bila spaljivana lutka nijednog manjinskog zastupnika.

- Postavlja se pitanje da li je profesor Pupovac zaista najveći problem u Republici Hrvatskoj i da li se na takav način treba odnositi prema zajednici koju on predstavlja. Sigurno da su scene koje smo imali priliku da vidimo, to ironično bacanje vaterpoliste u more, ne doprinosi razvoju i unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske – naglasila je Jeckov i dodala:

Foto: TvPink Printscreen

U toj koloni na Maškarama je bilo puno dece, stoga je opravdano moje pitanje, kakva se poruka šalje toj deci – upitala je Jeckov.

Komentarišući pomenutu emisiju Lijepa naša Jeckov kaže da je sigurno da je negacionizam i revizionizam ustaštva u Republici Hrvatskoj u porastu.

- Svojim političkim delovanjem SDSS je ukazivao na taj problem koji se širi – podsetila je Jeckov.

Igor Milojević, direktor Vaterpolo kluba Crvena zvezda, naveo je da je ovaj klub stavio tačku na nemili događaj i da je sve ostalo prepušteno Vaterpolo savezu Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovakve stvari, što se tiče Vaterpolo kluba Crvena, su iza nas. Mi smo stavili tačku na ovaj predmet konfrencijom za štampu koja je održana u Sportskom društvu Crvena zvezda i sve ostalo smo prepustili VSS. Dogovor koji je napravljen sa drugim klubovima ima svoj značaj – naveo je Milojević.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, kaže da je u Hrvatskoj na snazi revizionizam i da je ključno to što nema reakcije određenih političkih faktora.

Foto: TvPink Printscreen

- Ključna stvar u celoj ovoj priči je to što nema reakcije onih najodgovornijih političkih faktora, ni u samoj Hrvatskoj, a rekao bih ni u Evropskoj uniji. Prepoznatljivo je da je na snazi u Hrvatskoj revizionizam, imate zvaničnu politiku koja podržava nacionalizam i antisrpstvo – rekao je Milivojević.

Božidar Spasić, bivši obaveštajac, kaže da su u Hrvatskoj ustaše došle na vlast i ustaška ideologija.

Foto: TvPink Printscreen

- Činjenica je da je u Hrvatskoj njihov ustaški, fašistički osećaj prema Srbima ostao. Bio je pritisnut jer su se ranije plašili službe, Saveza komunista. Tuđman je došao na vlast jer je otišao kod ustaške migracije i odatle uzeo novac i doveo ljude – ocenio je Spasić.

Podsetimo, u karnevalskoj povorci učestvovao je kamion sa maškarama obučenim u dresove Crvene zvezde. Maškare obučene u dresove srpskog kluba potom su "napali" muškarci obučeni u trenerke i sa palicom u ruci, pri čemu je jedan zvezdin vaterpolista skočio u more, što je jasna aluzija na nedavni napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi. Paralelno sa ovim događajem, Hrvatska radio-televizija emitovala je emisiju o Ljepoj našoj u kojoj su pevači nastupili sa nacističkim oznakama.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Dragana Jeckov

#Hrvatska

#ustaše

'