AKTUELNO

Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, smatra da Ramuš Haradinaj shvata da se stvari menjaju i da su na neki način Albanci u Prištini shvatili da nemaju blanko podršku koju su imali i uživali od prethodnih američkih administracija.

- Ova administracija nema tu emotivnu vezu prema toj politici koja je izgradila takozvano nezavisno Kosovo. Oni nemaju osećaj obaveze – ocenio je Kesić i dodao:

- Haradinaj je svestan da se svetski poredak menja. Ostao je kratak period da mogu nešto konkretno da postignu ono što su sebi zadali, a to je da konsoliduju nezavisnost i da dovedu Srbiju u situaciju da prihvati to – smatra Kesić.

On dodaje da Srbija trenutno nije prioritet vašingtonske svetske politike i da Balkan zauzima sve manje važno mesto u politici SAD-a.

Foto: TvPink Printscreen

- To traje već duže vreme, možemo da kažemo da je to počelo u prethodnim administracijama, da Balkan zauzima sve manje i manje važno mesto za američku spoljnu politiku. Sa ovom administracijom imamo nešto novo, ono što definiše predsednik Tramp kao glavni priritet njegove administraciju je u sukobu sa političkim establišmentom u Vašingtonu – ocenio je Kesić i dodao:

To je novi momenat jer smo do sada imali veliku saglasnost u Vašingtonu i stalno su govorili da je svako pitanje na Balkanu gotovo i rešeno, samo je problem što to neće da private tvrdoglavi Srbi. Sve je bilo usmereno na to da na neki način nateraju predstavnike srpskog naroda da moraju da private novu realnost koju su oni kreirali.

On ističe da postoji sukob u samoj američkoj administraciji između predsednika koji je antglobalista i političkog establišmenta koji i dalje brani globalistički pristup svetu.

Akademik Dragan Radenović komentarišući situaciju u svetu i Evropi rekao da ga SAD podsećaju na antičkog siledžiju Prokrusta.

Foto: TvPink Printscreen

- Trampov trenutni cilj je da dobije Nobelovu nagradu za mir. Ukoliko ne dobije Nobelovu nagradu za mir, Tramp mora da krene sa ozbiljnim ratom. Nema ozbiljnog državnika u SAD-u koji nije krenuo u svoj sopstveni rat velikih razmera, ili da nije postao mirotvorac – ocenio je Radenović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Obrad Kesić

#Ramuš Haradinaj

'