AKTUELNO

Dijana Živić ne predstavlja nikoga. Nema nikakav politički legitimitet. Glavni cilj stranke iz koje je potekla, jeste, da služi interesima Albanaca, a ne Srba, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

Komentarišući potez Haradinaja, koji je imenovao Dijanu Živić za novog ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, umesto smenjenog Nenada Rikala, Petković je rekao da je to svojevrstan politički puč, koji predstavlja još jednu u nizu provokacija Prištine, direktno uperena protiv srpskog naroda na KiM I države Srbije.

- Dijana Živić ne predstavlja nikoga. Nema nikakav politički legitimitet. Glavni cilj stranke iz koje je potekla, jeste, da služi interesima Albanaca, a ne Srba. Reč je o stranci koja je glasala za ukidanje nadgledane nezavisnosti, koja je glasala za demarkaciju tzv.Kosova sa Crnom Gorom i sa Makedonijom. Slobodan Petrović, predsednik te partije glasao je da državna granica Republike Srbije, bude granica između tzv.Kosova i Crne Gore, i koji direktno poziva Srbe da se uključe u vojsku Kosova – rekao je Petković.

Petković dodaje da iza njih ne stoji niko, i kako kaže, Srpska lista je ta koja je dobila preko 90 odsto glasova i podrške srpskog naroda na KiM.

- Iza Srpske liste je stao srpski narod, nju podržava Beograd. Ta žena se čak nije ni bavila politikom, ona je supruga desne ruke čoveka koji pomaže Slobodanu Petroviću. Ona se neće baviti tim poslom, samo će potpisivati ono što joj budu rekli, a služiće samo kao fatamorgana multietničnosti tog takozvanog Kosova, da bi to dalo alibi Haradinaju i Tačiju da pred međunarodnom zajednicom govore kako su eto, sada i Srbi uključeni u politički život na KiM – rekao je Petković.

Foto: TvPink Printscreen

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova, Zoran Anđelković, kaže da su Albanci navikli da odluke o postavljanju ljudi na političke pozicije donose isključivo oni, tako da smo sada došli u situaciju, dodaje, da oni insistiraju na tome da imaju Srbina, ali koji njima odgovara, koga oni biraju.

- Osamdesetih godina kada smo imali proteste Srba na Kosovu, jedna od ključnih stvari je bio zahtev za ravnopravnost, odnosno da srpski narod sam bira svoje predstavnike. Naravno, nije bio problem zastupljenosti u organima, u procentualnom broju. Međutim, ako je predsednik u nekoj opštini Albanac, sekretar je bio Srbin i tu nije bilo problema. Ali je činjenica da su te ljude uvek birali Albanci. Nisu birali Srbi. Nisu mogli da utiču ko će od njih biti predstavnik – rekao je Anđelković.

Anđelković dodaje da će se uvek naći neko ko će raditi protiv svog naroda, i kako kaže, to nije prvi put, niti je retkost.

- Važno je da je Haradinaj obezbedio fikus – rekao je Anđelković.

Kako kaže, kada su pokušavali ranije da pregovaraju sa njima, oni nisu hteli da učestvuju u tim pregovorima.

- Ako hoćete nešto stvarno da se dogovorite morate da uzmete legitimne predstavnike, koji imaju podršku građana. Da imaju neki legitimitet kod svoga naroda. Ovde je bitna samo forma, da imaju nekoga ko se izjašnjava kao Srbin – rekao je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Petković je dodao da ta partija učestvuje direktno u protestima koje opozicija u Beogradu želi da proširi na područje Kosova i Metohije.

- Sad kroz ovu gospođu i SZS postaje koalicioni partner Ramuša Haradinaja, s obzirom da SLS direktno učestvuje i organizuje proteste po KiM. Kada smo pravili razgovre o budućnosti Kosova, ROSU su došle i hapsile Marka Đurića, gde su ga hapsili, oni bi da hapse Marka Đurića i da izbacuju ministre iz Srpske liste, zato što Srpska lista nije fikus i dekor, već se iskreno bori za interese srpskog naroda – rekao je Petković.

#Kosovo i Metohija

#Petar Petković

#Ramuš Haradinaj

'