AKTUELNO

Liga socijaldemokrata vojvodine navodi da analizom nedavnih izjava, nije teško primetiti da Boško Obradović i njegovi sledbenici pokušavaju da izvođenjem što većeg broja ultracionalista dominantne ljotićevske ideologije pokušavaju da uguše građanski karakter protesta sa idejom da isti preraste u nacionalističko orgijanje.

- Takav razvoj situacije bi u krajnjoj distanci doveo do propasti samih protesta, jer građani ne izlaze zato da bi podilazili interesima ruske politike i njihovih piuna, nego s pravom da iskažu svoj bes i nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Brinem se, da je poseban cilj da sve brojniji protesti u Novom Sadu dobiju i antivojvođanski karakter, što je Obradović targetirao kao svoj ključni zadatak - izjavio je Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš i dodao:

- Svoje konfuzno i predugačko pismo Obradović je uputio „patriotskoj“ javnosti. Žalosno je što sam Boško Obradović ili neko iz trusta mozgova utranacionalističke partije „Dveri“ ne ume da naprvi razliku između patriotizma i nacionalizma.

Kostreš navodi da bi Obradovića valjalo podsetiti na nedavno izgovorene reči francuskog predsednika Makrona, da je nacionalizam izdaja patriotizma.

- Nas u Srbiji u to ne treba uveravati. Ideologija nacionalističkog šovinizma nam je rasturila državu, posejala desetine hiljada mrtvih, razorila ekonomiju i izolovala nas od sveta. Ali Obradoviću nije dosta. On bi hteo još - navodi se u saopštenju.

Iako poslednjih meseci krije svoju pravu političku prirodu, Boško Obradović je i u ovom tekstu otkrio da njegov ultranacionalizam ide i do neofašizma. Tako mu se „otela“ rečenica u tekstu u kojoj je osudio antifašističke demonstracije 27. marta 1941. na kojima je srpski narod ustao protiv pakta sa Hitlerom i Trećim Rajhom.

Kostreš kaže da je jedina malobrojna grupacija u srpskom narodu koja je podržala pakt sa Hitlerom bili su nacisti okupljeni oko „Zbora“ Dimitrija Ljotića.

- Tako se 2019. Boško Obradović još jednom deklarisao kao ljotićevac. Po njemu, trebalo je ostati u paktu sa Hitlerom, dok antifašizam, lider „Dveri“, bez stida i srama u svom pismu, naziva prevarom - kaže Kostreš, navodi se u saopštenju i dodaje:

- U svom tekstu Obradović preti da na protestima ne sme da bude drugih zastava, osim srpskih. Postavlja se pitanje da li će Obradović sutra tvrditi da u Srbiji ne smeju da žive „drugi“ – osim Srba. Put od jedne do druge tvrdnje je samo pola koraka. Osim zastava Srbije, u Vojvodini se na ulicama tokom protesta vijore i vijoriće se, uprkos Bošku Obradoviću i zastave AP Vojvodine. I biće ih sve više. Ali ima i mora biti i drugih zastava, jer je samo raznoliko društvo – demokratsko. Oni koji negiraju različitost, ne mogu biti u frontu za demokratizaciju Srbije.

Kostreš kaže da su možda mnogi progutali udicu preko jedne ranije Obradovićeve rečenice da je bolje da šetamo zajedno, da ne bismo visili odvojeno.

- Ali se bojim da bismo mi, ljudi građanske orijentacije, zaštitnici ljudskih prava i svi oni koji su drugačije političke, verske, nacionalne ili seksualne orijentacije stradali i pod režimom njegove partije. Ultradesnica nigde nije uvela demokratiju za sve. Naprednjački režim demokratiju shvata kao „tiraniju većine“, kako bi rekao Tokvil. Zbog toga imamo užasan stepen nasilja u društvu. Ali nema garancija da bi potencijalna dverjanska vlast tu stvar promenila. Vuk u jagnjećoj koži, Boško Obradović, poslao je do sada dovoljno garancija da je ovaj stav tačan i da se pred njim ne smeju zatvarati oči - naveo je Kostreš i zaključio:

Vidimo se na protestu u Novom Sadu i drugim vojvođanskim gradova ispod naših zastava zastava!

#Dveri

#Liga socijaldemokrata Vojvodine

'