separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Stoltenberg poručio Haradinaju: Bez dozvole Kfor KBS ne može na sever


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora po kom ne mogu ići na sever pokrajine bez saglasnosti komande KFOR.


Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom KFOR-a.

- Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse - izjavio je Stoltenberg novinarima.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO poručio da "ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo", Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

On je ponovio da će NATO tokom dvodnevnog ministrskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van KFOR misije, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS.

- Pocenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme - kaže Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS ostati prisutan na Kosovu sa misijom KFOR koja je bazirana na UN mandatu.

- Prisustvo KFOR bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i šireg regiona - zaključio je Jens Stoltenberg.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti