AKTUELNO

Predsednik smatra da Srbiji nisu potrebni izbori jer zemlja napreduje i uspeva na mnogim poljima.

Tomislav Nikolić je u intevjuu za Blic, povodom navoda premijera da ne bi trebalo da bude vanrednih parlamentarnih izboga i da ne vidi razloga za to, kazao i da je popularnost Srpske napredne stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića - toliko velika da nema šta da se proverava.

Predsednik je naveo da se nikada nije zanosio time da može da odlučuje da li će vanrednih izbora biti ili ne, ali da je njegov stav da izbori ne treba da se održe.

On je istakao da je premijer taj koji odlučuje i koji može da menja ministre za koje misli da nisu zadovoljili kriterijume, što može da uradi i rekonstrukcijom.

Nikolić je o Zajednici srpskih opština kazao da se na tome mora insistirati, jer se u suprotnom dovodi u pitanje nastavak pregovora sa Prištinom.

- Kad budemo potpisivali pravno obavezujući dokument u okviru Poglavlja 35, u pregovorima sa EU, tada ćemo morati da pitamo i naš Ustavni sud. Šta ako nam obori nešto, hoće li EU reći da moraju da se poštuju njegove odluke ili je za sve odnose Srbije i Prištine merodavan Ustavni sud Prištine? Tu će EU biti na ispitu - kazao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja o predsedničkim izborima, on je naveo da je ubedjen da bi pobedio i bez podrške SNS.

Kako je kazao, istraživanje od pre godinu dana pokazuje da uživa poverenje naroda, ali da se nikad ne bi kandidovao ukoliko ne bi bio kandidat SNS.

Nikolić je o policijskoj akciji "Rezač" rekao da ne bi valjalo da se za godinu ili dve pokaže da nema dokaza protiv uhapšenih, ali da ni tada ne bi verovao da je bio u pitanju samo politički progon, već nesposobnost tužilaštva.

- Ovde nikada nijedan tužilac nije odgovarao, ako sud za njegov predmet ustanovi da nema osnova, donese oslobadjajuću presudu ili predmet zastari, nije čak ni prebačen na nižu funkciju, a kamoli šta drugo - naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je kazao i da mu nije jasno zašto hapšenja moraju da budu tako masovna i akcija bombastična, i zašto se preuzima manir Demokratske stranke da se hapsi uz kamere.

Predsednik je o izboru za generalnog sekretara UN rekao da ne bi podržao Vuka Jeremića, zbog izjave o glasanju o primanju Kosova u Unesko.

Na pitanje o tome koga bi stavio na poligraf, Nikolić je poručio da poligraf nije sredstvo koje on priznaje, a ni sredstvo koje priznaje zakon.

Autor: G.Ninković

'