AKTUELNO

Država je objavila ozbiljan rat kriminalu i mafiji i prvi rezultati se već vide, kaže Božidar Spasić. Dodaje da mere koje se najavljuju pokazuju izuzetnu volju države da se obračuna sa narastajućim kriminalom i ističe da ovu šansu ne smemo propustiti.

Bivši operativac Službe državne bezbednosti Božidar Spasić podseća da je država pre nekoliko meseci objavila rat mafiji, koji već daje određene rezultate.

- Država objavljuje tzv. frontalni rat kriminalu i fantastičan je trojac: predsednik Srbije-ministar MUP-ministarka pravde. Oni su rešili da izmene odredbe zakona, a zatim je usledio čitav niz najava promena, od toga da će se suđenja voditi svakodnevno, da će se uvesti pravilo "tri udarca" i sve ovo znači da ćemo sa ulica napokon ukloniti kriminalce - kaže Spasić za Pink, dodajući da je odlična i ideja da se MUP mnogo više uključi u istrage i radnje koje će kasnije dovesti osumnjičenog do tužioca.

Posebno ističe da je ovo izvanredna šansa, ali i volja države da se obračuna sa narastajućim kriminalom u našoj zemlj.

Foto: TV Pink Printscreen

Ideja koju država razrađuje je ozbiljna, ali za nju treba sigurno deset godina da bi to zaživelo na način na koji želimo, kaže Spasić. Dodaje da su očekivanja velika, ali da ako donosimo savremene i efikasne zakone, moraju da postoje uslovi za iste.

- Kad se radi o sistemu "tri udarca", ne smemo da zaboravimo da je kriminal profesija i prema tome moraju da se prilagode i odredbe zakona - kaže Spasić.

S obzirom na inflaciju krivičnih dela koja se vrši u društvu, neophodno je izvršiti određene promene u krivičnom postupku i zakonodavstvu, kaže advokat Nebojša Perović, dodajući da će se detalji istih znati vremenom.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Perišić ispred Udruženja tužilaca Srbije kaže da krivično pravo uvek deluje represivno, ali da može delovati i preventivno, što je znatno važnije. Tako će se, recimo, u slučaju da postoje dokazi da je neko krivično delo pripremano, delovati represivno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Može se pripremati ubistvo, ali i, recimo, razbojništvo. Ovo je isto tako opasno krivično delo i institut pripreme trebalo bi da ima šire polje primene - kaže Perišić za "Novo jutro".

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Božidar Spasić

#Novo jutro

'