AKTUELNO

Sledbenici Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Boška Obradovića, u subotu uveče u okviru protesta "1 od pet miliona" postavili su vešala na sred Terazija.

Prvi put nakon 1941. kada su Nacisti u centru Beograda vešali rodoljube.

Saša Adamović, istoričar, podsetio je i na činjenicu da su tako nešto u Prvom svetskom ratu koristili austrougarski vojnici koji su počinili jezive zločine. Oni su koristili metod vešanja.

Foto: TvPink Printscreen

- Vešali su čak i žene, jer su i one tada pružale otpor. Izgeda da okupatori Srbije u Prvom i Drugom svetskom ratu su vešala koristili kao zastrašujući simbol. Ono što se desilo u subotu, jednostavno u demokratskom sistemu nije prihvatljivo. Ovo je pretnja vlasti i svima koji slobodarski misle i rade - smatra Adamović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je dobro što je država reagovala.

Foto: TvPink Printscreen

- Simbolika vešala nije samo oblik politčkog egzibicionizma, već i ozbiljna pretnja koja je upućena prema predsedniku i njegovoj porodici, ali i za sve one koji nemaju isto mišljenje. Oni protestujući koriste sve slobode za koje tvrde da su im zabranjene. I slobodu da misle, govore i da se okupljaju - smatra Vuk Stanković.

Kako smatra, ovom “politčkom slobodom” se prelaze granice, jer kako Vuk Stanković kaže, to može da poprimi ozbiljnij oblik ponašanja.

- Sve ovo je posledica dugotrajne kampanje koju pojedini mediji vode, kao i neke političke ličnosti - kaže Vuk Stanković, ističući da se sve to dešava u trenutku kada “Srbija bije ozbiljne bitke” što se naročito tiče Kosova.

Marko Matić, glavni urednik Medijske mreže "Antidot", kaže da su vešala samo posledica svih dešavanja u protekle dve nedelje.

Foto: TvPink Printscreen

- Očigledno nisu zadovoljni onim što se do sada dešavalo. Setite se da su isto zbog cene goriva blokirali saobraćaj, pa protest advokata i to su sve bile pokazne vežbe kako da se sistem blokira. Efekat je zaostao, i očekuje se da organizatori pokupašaju da radikalizaicjom izazovu reakciju vlasti - kaže Matić, smatrajući da opozicija neuspelo pokuašava da sadašnje vreme uporedi sa ozloglašenim 90 - tim.

#Vešanje

'