AKTUELNO

Gosti Novog jutra smatraju da velike sile imaju svoje odnose koji su promenljivi, ali da svoje račune namiruju preko manjih.

U najnovijem izveštaju američke Nacionalne obveštajne službe koja se bavi bezbednosnim rizicima u celom svetu, navodi se da bi ove godine mogli da izbiju novi sukobi na Zapadnom Balkanu. Prema pisanjima medija u ovom izveštaju stoji da će Rusija nastojati da iskoristi enitčnke napetosti i visok nivo korupcije kako bi sprečili da se zemlje ovog regiona ka EU i NATO-u.

Međutim neki analitičari tvrde da Rusija u ovom izveštaju nije spominjana, ali da mogućnost vojnog sukoba zaista postoji, samim tim što o tome govore američki zvaničnici.

General Božidar Delić kaže da je činjenica da amerikanci pišu scenarije za ceo svet.

- Ne zaboravite da događaji koje imamo na KiM su vođeni preciznom, američkom rukom. Nema ko se ne nasmeje kada Haradinaj kaže da će zadržati takse Srbiji, a poznato je da oni o tome govore samo zbog toga što im je data mogućnost, ondnosno salgasnost da o tome govore. U ovom izveštaju je KiM pominjano u dve rečenice - kaže Delić, podsećajući da je nekada Amerika bila jedina globalna sila, međutim, kako kaže,s sada se pojavljuju još dve sile na ovim prostorima.

- Nedavno smo imali posetu predsdnika Putina, pa i Kine. Ovaj izveštaj zapravo liči na neko upozorenje, neku pretnju. Oni imaju problem u Venecueli, Siriji, pa i ovde. Žele da završe nešto o tome, ali na način na koji njima odgovara - objašnjava on, smatrajući da treba obratiti pažnju na taj izveštaj.

Zoran Anđelković, člana SPS-a i nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM kaže da ne treba zanemariti ceo Belkan, jer kako kaže, u izveštaju nije pomenuto samo Kosovo. - Njima je stalo da po svaku cenu prisustvo elementa Rusije skolne i to je njihova poruka narodu. Na situacije koje se dešavaju u BiH, i na Kosovu, po njima, treba obratiti pažnju. Principijalno zalaganje Srbije da nam je najvažnije da obezbednimo mir takođe skreće pažnju - objašnjava Anđelković, naglašavajući da svaki prostupak koji ne podrazumeva ulazak u NATO i podršku Americi, je prisustvo Rusije.

Prof. dr Darka Trifunović sa Fakulteta bezbednosti za Novo jutro kaže da je imao priliku da vidi taj izveštaj i kako je potvrdio, u izveštaju se pominju i Rusija i Balkan.

- Na nekoj 39. strani se pominju Rusija i Balkan, čitati isti takav ruski izveštaj bio bi Balkan i Amerika. Velike sile imaju svoje planove, za nas je važno da znamo koji su ti planovi. Mi treba da vodimo srpsku politku. Suočeni smo da stalno imaju inicijativu Albancima. Treba da se otvori dijalog između Beograda i Tirane, jer je Albanija priznata država. Znamo da je kranji cilj da se Kosovo pripoji Albaniji, to bi bilo oduzimanje tog dela srpske teritorije. Srbija mora da pokrene postupak pred Međunarodnim sudom pravde protiv Albanaije, jer su izbrisli granice između Albanije i Kosova. Takođe da razgovaramo sa Albancima, da se otvori koridor uz granicu sa Crnom Gorom i da čitavu skadarsku regiju razmenite sa Srbijom i da Srbija izađe na more. Bitno je da se pokrene sa jedne strane - smatra on.

Kako objašnjava Trifunović da Srbija preko diplomatije da se obasni u kom pravcu ide.

- Ovaj izveštaj mora ozbiljno da se shvati, da se vidi da li smo mi žrtve nekog hibridnog rata. Moramo da projektujemo budućnost - smatra Trifunović.

General Delić smatra da velike sile imaju svoje odnose koji su promenljivi, ali da svoje račune namiruju preko manjih.

- Mi ne znamo šta su oni dogovarali i kakava je naša uloga u svemu tome - rekao je Delić.

#Novo jutro

'