AKTUELNO

Kristof Flug, bivši sudija haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma optužio je sudiju Žan Klod Antonetija da za haške optužnike, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, priprema oslobađajuću ili bar presudu sa značajno blažom kaznom u odnosu na već izrečene u prvostepenom postupku.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da je Flag pre nekog vemena demonstrativno podneo ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga.

Splitski dnevnik podseća da je Flug u intervjuu za nemački Cajt dozvolio da se, kako se navodi, naslute razlozi dubokog profsionalnog razočaranja nekim postupcima ove pravosudne institucije.

Flug je, navodi se, zgrožen činjenicom da bi pored nedavne odluke Generalnog sekretara UN, koji vrlo iskusnom turskom sudiji nije produžio mandat samo zato jer ga Erdoganova vlada u Ankari smatra simpatizerom opozicionog pokreta Fetulaha Gulena, kao i mogućnošću da Karadžić i Mladić u drugom stepenu budu oslobođeni.

Nemački sudija, naime, piše Slobodna Dalmacija, uvod u takav rasplet vidi u apsurdnoj odluci francuskog sudije Antonetija, koji je prihvatio zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključio sudije Teodora Merona, Kamela Ađiusa.

Flug smatra apsurdnim apsurnim to što je nadležni sudija prihvatio tezu pristrasnosti kada je u revizijskim procesima Karadžiću i Mladiću udovoljio molbi njihovih advokata koji su tražili isključenje sudija Merona i Anđiusa iz drugostepene odluke i proglase pristranim, kako kaže, samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Kao ne manje važno napominje se da je Antoneti, za kojeg kažu da je kontroverzni francuski sudija, potpisao i oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Inače, prvostepenom presudom Karadžić je u Hagu pre gotovo tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a Mladiću je 2017. u istom sudu izrečena doživotna kazna zatvora.

#Radovan Karadžić

#Ratko Mladić

'