AKTUELNO

Veliku i važnu odluku kao što je uvođenje taksi, Priština nije mogla sama da uvede, ocenjuje pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaje da, ako se sankcije ne uvedu Prištini, to će značiti da iza njih sve vreme stoji Amerika. Sa ovim se slaže i advokat Toma Fila.

Niko u Srbiji nije očekivao da će se nešto promeniti nakon sastanka predstvnika Prištine i američkog ambasadora, kaže pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković. Kaže da je jasno da Priština nikada nije, niti će doneti odluku koja je u interesu srpskog naroda.

- Ne treba da očekujemo ništa od Prištine, a težište problema je na pritisku koji dolazi od zapadnih sila, konkretno od SAD koje su jasno i nedvosmisleno zatražile ukidanje taksi, te su zapretile da će u suprotnom Priština biti suočena sa posledicama, odnosno sankcijama – kaže Petković za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Zapitao kako je moguće da se Priština oglušuje o naređenja SAD, te konstatuje da, ako sankcije ne uslede, biće jasno da od samog starta u odluci da se uvedu takse, učestvuje i Amerika.

- Tako veliku odluku Priština ne bi mogla sama da donese – kaže pomoćnik direktora Kancelarije za KiM. Ističe da su takse vrsta tihog pogroma i da ugrožavaju mir i bezbednost ne samo u Srbiji, već u celom regionu. Kaže i da su Albanci na Kosovu ujedinjeni protiv Srba, bez obzira na međusobne konflikte koje možda imaju, a čija je priroda politička.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za takse su glasali i Tačijevi i Haradinajevi, isto tako su svi glasali za vojsku Kosova – podseća Petković.

Advokat Toma Fila je saglasan: ako izostane reakcija Amerike, to će biti dokaz da iza odluke o taksama upravo stoji ova velika sila. Dodaje i da su svi Albanci ujedinjeni protiv srpskog naroda.

- Nisam ubeđen da ne postoji tajna diplomatija, i verovatno je moguće da postoje kontakti EU, Amerike i tako dalje o tome šta dalje raditi, jer je ovo situacija u kojoj nikako ne može da se zameri Srbiji što neće da nastavi pregovore – kaže Fila. Dodaje da Haradinaj pokušava da osvoji izbore ubeđujući srpske političare da priznaju nezavisnost Kosova, a pošto Amerika nema rešenje za ovo, najviše im odgovara da ostave status kvo.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nema razgovora sa Prištinom bez povlačenja taksi, Petković kaže da je to već postalo stvar principa. Kaže i da Albanci vide da se situacija u Srbiji menja na bolje, te da je njena spoljno politička pozicija takođe sve bolja, pa su pokušali da promene realnost na terenu.

- Mislili su da će nas time prisiliti na nešto i da ćemo nastaviti razgovore. Stav je jasan: Srbija neće ulaziti u dijalog bez ukidanja taksi. Srbi ne mogu da kupuju hleb i mleko za svoju decu, nema medicinske opreme, student ne mogu da studiraju – kaže Petković.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Petar Petković

#Toma Fila

'