AKTUELNO

Moskva je pozvala Ankaru da uhapsi pobunjenika koji tvrdi da je ubio pilota ruskog aviona, oborenog u novembru iznad sirijske granice.

Alparslan Čelik, pobunjenik iz redova turkmenskog naroda u Siriji i državljanin Turske, izjavio je u nedelju u intervjuu za turski list "Hurijet" da "ne može da ga peče savest zbog čoveka koji je svaki dan bombardovao turkmenske civile", misleći na ubijenog ruskog pilota.

Ruski avion oborili su turski lovci 24. novembra, nakon čega je Rusija Turskoj uvela ekonomske sankcije.

Oba pilota iz oborenog ruskog aviona Su-24 su se katapultirali, ali su na jednog od njih, dok se spuštao padobranom, pucali pobunjenici i ubili ga.

- Osveta je najprirodnija stvar na svetu - rekao je Čelik, koji ipak nije direktno preuzeo odgovornost za ubistvo pilota, navela je agencija Frans pres.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je da je objavljivanje Čelikove izjave u važnim turskim novinama iznenadilo i razljutilo Moskvu i optužila je medije da služe kao "platforma sa koje se teroristi i ubice hvale svojim zločinima i šire mržnju prema Rusiji i ruskom narodu".

Ona je dodala da Čelikove izjave predstavljaju priznanje njegove "direktne umešanosti u ubistvo ruskog pilota".

Rusija od kraja septembra bombarduje položaje Islamske države u Siriji.

Autor: G. Ninković

'