AKTUELNO

Kako je saopštila Skupština Srbije, Gojković je predsedniku države Palau zahvalila i na pokazanom razumevanju za stavove Srbije, posebno za pitanje Kosova i Metohije koje je jedno od najvažnijih za Srbiju.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je danas zahvalnost predsedniku pacifičke države Palau Tomi Rimendžisu na tome što je Palau odlučila da ponovo razmotri raniju odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Navodeći da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih bilateralnih odnosa sa državom Palau i unapredjenje medjusobne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, Gojković je kazala da poseta predsednika Rimendžisa predstavlja veliki podsticaj za unapredjenje odnosa u obostranom interesu dve države, koji treba iskoristiti bez obzira na geografsku udaljenost.

Foto: Tanjug

Maja Gojković je upoznala predsednika države Palau sa situacijom na Kosovu i izrazila zabrinutost zbog odluke privremenih institucija u Prištini o formiranju takozvane "vojske Kosova", što predstavlja "brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima".

Navela je da su još uvek na snazi protivpravne mere koje je Priština uvela uspostavljanjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, čime se ugrožavaju prava i život građana na Kosovu i Metohiji.

Ona je kazala na značaj uspostavljanja saradnje na nivou radnih tela, kao što su spoljni poslovi, poljoprivreda, obrazovanje, zaštita životne sredine.

Maja Gojković je istakla da ima prostora za unapredjenje parlamentarne saradnje na multilateralnom planu i navela da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU oktobra 2019, kao i da očekuje da delegacija Palaua učestvuje na ovom zasedanju, koje se u Beogradu održava posle 56 godina.

Ona je rekla da se saradnja može ostvariti i u razvoju parlamentarnih mehanizama nadzora implementacije.

Predsednik države Palau, koji je u poseti Srbiji, izrazio je zadovoljstvo zbog uspostavaljanja odnosa Srbije i Palaua i ukazao na želju njegove države da saradjuje sa Srbijom imajući u vidu iste vrednosti i načela koje dve zemlje dele.

Foto: Tanjug

Rimendžis je zahvalio na pozivu predsednicima oba doma Parlamenta države Palau da dodju u posetu Srbiji u cilju jačanja prijateljstva.

Rimendžis je kazao da bi saradnja izmedju radnih grupa dva parlamenta bila sjajna prilika za veće unapredjenje bilateralnih odnosa i naveo da bi bilo dobro i da delagacija Skupštine Srbije poseti ovu zemlju.

Rimendžis je istakao da je 2019. godina u državi Palau godina inovacija i obrazovanja, te rekao da se nada razvoju saradnje u ovim oblastima, kao i na polju zaštite životne sredine i sporta.

#Maja Gojković

'