AKTUELNO

Da li Hrvatska i posle izbora nove Vlade ide na zaoštravanje odnosa?

Izjava predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović nije na liniji smirivanja strasti u odnosima dve zemlje, već ide u pravcu daljeg zaoštravanja odnosa, smatra bivši diplomata Zoran Milivojević.

- To potvrđuje da se, nažalost, u politici Hrvatske i posle izbora nove vlade i dalje ide na zaoštavanje, a ne na smirivanje odnosa. Ovakva izjava nikako nije u pravcu poboljšavanja odnosa i smirivanja tenzija sa kojima smo sada suočeni - ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, sve manifestacije hrvatske politike u zadnjih godinu - dve su bile i demonstriranje jednog specifičnog nacionalizma koji je imao korene i u nekim istorijskim periodima i imao je neke proustaške elemente.- Dakle, ne može se govoriti da na hrvatskoj strani toga nema, već na srpskoj. Pritom, srpska strana nijednom manifestacijom nikakvim svojim potezima nije iskazivala nacionalizam u odnosu na hrvatsku stranu - dodao je Milivojević.

Kako je dodao, na srpskoj strani imali smo samo reakcije s jedne strane zbog ugrožavanja međusobnih odnosa i s druge strane ugrožavanja položaja srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

- Sve je bilo na toj liniji kao odgovor na aktuelnu hrvatsku politiku koja je bila suprotna našim tendencijama - naveo je Milivojević.

Stav aktuelne vlade je na dijalog i resetovanje odnosa, da krenemo putem normalizacije.

S.M.

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

#Srbija

#Zoran Milivojević

'