AKTUELNO

Promenom imena u Republika Severna Makedonija, Makedonci su načinili poslednji korak da konačno i formalno, okončaju spor sa Grčkom oko tog pitanja. Ova odluka međutim u Grčkoj je izazvala krizu.

Sagovorinici Pinka imaju podeljena mišljenja o tome da li će Grci ratifikovati dogovor iz Prespe i može li to dovesti do pada Ciprasove vlade.

Direktor TV RAS Ratko Dmitrović podseća da ime Severna Makedonija mora da se ratifikuje u Grčkoj i da to može da dovede do vanrednih izbora u toj zemlji.

- Ovo glasanje će najverovatnije pokazati da Aleksis Cipras nema većinu. Od njih 300 u parlamentu, on ima 153. Nezavisni Grci su najavili da ga neće podržati i to je pad vlade, upravo zbog pominjanja imena Makedonije. Mislim da to neće proći u Grčkoj - rekao je Dmitrović za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

On smatra da se Zaev iracionalno ponaša i kaže da mu nije jasno zbog čega čini silne ustupke Albancima.

- Njih ima 25 odsto i to je činjenica, a to je njima dovoljno da karti prostor na kojem se nalaze uvrste u buduću takozvanu Veliku Albaniju, uključujući celo Skoplje - primetio je Dmitrović kome nije jasno ni zašto Makedonci na to ćute.

Kako je dodao, sve to treba staviti u kontekst priče o otvaranju granica koju najavljuje Rama.

- To u kontekstu Kosova može da se tiče i nas, ali mislim da bi trebalo da ih pustimo da to reše sami - zaključio je Dmitrović.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost međutim smatra da će Ciprasova vlada da opstane.

- Matematika je sledeća - u Grčkom parlamentu imate 300 poslanika. Ova vladjuća kolacija Sirize i Nezavisnih Grka imala je 153 poslanika. Sam predsednik Nezavisnih Grka je nakon podnošenja ostavke priznao da su uz njega ostala samo još dva poslanika , koji su odlučili da podrže Ciprasa. Levo krilo je već podržalo inicjalni sporazum. Kada vlada pokrene pitanje poverenja dovoljno je da je podrži 128 poslanika, a kada to pitanje pokreće opozicija mora biti dobiti podršku 151 poslanika. Cipras da nema matematiku ne bi ni išao u to - rekao je Rajić.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o izostanku rekacije javnosti u Makedoniji, Rajić je ocenio da je to dobar primer šta bi se Srbiji deogodilo kada bi došlo do nagle promene vlasti i stavljali tuđ ineters ispred svog.

Predsednica Makedonske asocijacije novinara Ivona Talevska ukazuje da je javnost podeljena kada se radi o Prespanskom sporazumu.

- Većina je protiv, a enuzijastočna manjina smatra da će to Makedoniju uvesti u EU - navela je Talevska i istakla da Nikola Gruevski nije političar koji može da se suprotstavi bilo kome jer je njegova karijera u Grčkoj završena.

#Grčka

'