AKTUELNO

Pitanje Kosova i Metohije ne sme se ostaviti kao zamrznuti konflikt, jer utiče na napredak Srbije, istakla je premijerka Ana Brnabić i ukazala na bolećivost međunarodne zajednice i EU prema Prištini.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da aktuelna situacija pokazuje svu bolećivost EU i da je u razgovoru sa predstavnikom jedne velike zemlje koja je partner Prištini upitala „kako toleriše sve što se dešava na KiM“.

- Kao odgovor sam dobila ’Pa to je mlada demokratija‘. To meni sve govori o tome koliko je veliki prostor i koliko su dvostruki standardi u tom slučaju - rekla je premijerka.

Brnabićeva je priznala da su SAD tražile da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da je to Beograd otvoreno odbio.

- Dok god oni lobiraju za dodatna priznanja, potpuni je fer-plej da mi lobiramo da zemlje povuku priznanje - podvukla je premijerka.

Brnabićeva je istakla da, nažalost, mora da razgovara sa Ramušom Haradinajem, koji je optužen za najstravičnije zločine, a oslobođen je samo zato što su svedoci ubijeni.

- Moramo da razgovaramo sa njim zbog regionalne stabilnosti i naše budućnosti. Za budućnost Srbije je važno da imamo regionalnu stabilnost. Srbija je jedina zemlja u regionu koja je prošla kroz mere fiskalne konsolidacije, ima stabilnu ekonomiju, budžet, kojoj javni dug opada, koja ima stabilnu valutu i koja ima perspektivu ekonomskog rasta - ukazala je premijerka.

Ako nemamo regionalnu stabilnost, rekla je Brnabićeva, nećemo moći da ispunimo sve ono što danas možemo merama fiskalne konsolidacije, ozbiljnih strukturnih reformi koje je pokrenuo Aleksandar Vučić.

#Ana Brnabić

#Intervju

#Kosovo

'