AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje, u intervjuu za Fajnenšel tajms, nastavak reformi, koje su već dovele do trogodišnjeg suficita u budžžetu i da ostaje pri ubeđenju da će samo dogovor sa Prištinom doneti trajan mir regionu, koji, navodi list, i dalje trpi posledice ratova i raspada bivše Jugoslavije.

- Oni koji misle da je moguće obuzdati zamrznuti konflikt - on nikada nije zamrznut, jer se u nekom trenutku 'otopi'. A kada se to dogodi to je katastrofa za sve - rekao je Vučić u intervjuu koji je uglednom britanskom listu dao nakon ceremonije unošenja Badnjaka u Predsedništvo Srbije.

List navodi da je Vučić na proslavi pravoslavnog Božžića ugostio i neke od onih političara, koje Zapad smatra pretnjom po krhki mir u regionu, uključujući Milorada Dodika, koji je već dve godine pod sankcijama SAD, zbog opasnosti da može da ugrozi Dejtonski sporazum, ali i proruske političare iz Crne Gore, Andriju Mandić i Milana Knežževića, inače optužženih za pokušaj držžavnog udara 2016. godine kako bi sprečili ulazak zemlje u NATO.

Uprkos vezama sa tim političarima, zapadne diplomate polažžu nade u Vučića, piše FT i dodaje da mnogi Srbi smatraju Kosovo kolevkom srpske pravoslavne vere i da Vučića, zbog razmatranja teritorijalnog kompromisa sa Prištinom, napada lepeza protivnika - od levičarskih lidera, do tvrdokornih nacionalističkih konzervativaca.

Znam da se Srbi u većini protive rešenju kosovskog problema i da je sve što govorim suprotno onome što javnost žželi - rekao je Vučić i dodao da opozicioni lideri "nisu u poziciji da prihvate relanost".

- Oni nemaju plan, jedina važžna stvar za njih je da me nazivaju izdajnikom i da sve ostane kako jeste. Ali, ne marim za to - rekao je predsednik Srbije, citira Fajnenšel tajms.

On je kazao i da bi ekonomski i trgovinski razvoj, kao i dogovor o Kosovu pomogli stabilnosti u regionu.

- Ako budemo u stanju da se međusobno povežžemo ekonomski i na druge načine, imamo šansi da budemo uspešne zemlje. Inače će biti katastrofa za sve nas. Svi odlaze iz regiona i zato nam je očajnički potrebno da promenimo ukupnu atmosferu u regionu. Ako to ne učinimo, ne vidim izlaz, nema ni tračka nade na kraju tunela - rekao je Vučić.

Kritičari Vučića smatraju da su zapadne sile zainteresovane da vide dogovor toliko da se uzdržavaju da kritikuju "nazadovanje demokratije" u Srbiji, u kojoj su kritički glasovi glasovi kritike u velikoj meri isključeni, a retorika nasilja u porastu, ocenjuje FT.

#Aleksandar Vučić

'