AKTUELNO

Vučić će razgovarati sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlaskom u Mumbaj nastavlja višednevnu posetu Indiji, u okviru koje se juče sastao sa indijskim premijerom Naredndrom Modijem i učestvovao na samitu "Vibrant Gudžarat", u indijskom gradu Gandinagaru.

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju su među majvažnijim temama posete premijera Indiji. Vučić i Modi su, prema rečima premijera Srbije, imali dug i srdačan razgovor i saglasili se o pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu.

-Ali, mnogo je važnije da smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje, o tome šta treba da uradimo da bismo uvećali našu trgovinsku razmenu koja je na nivou od 130 miliona dolara. Mislim da možemo ne da je udvostručimo ili utrostručimo, već da dođemo do milijarde za svega pet do sedam godina - rekao je premijer novinarima nakon sastanka.

Premijer na samitu Vibrant Gudžarat

On je potom u obraćanju na samitu "Vibrant Gudžarat" rekao da će Srbija obezbediti najbolje moguće uslove za kompanije iz Indije koje budu investirale u našoj zemlji.

-Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije, a nadam se da će i srpske kompanije naći ovde u Indiji plodno tlo za naše investicije - rekao je Vučić.

Premijer se sastao i sa Vidžajem Rupanijem, glavnim ministrom savezne države Gudžarat u kojoj se održava samit nakon čega je novinarima rekao da je postignut dogovor da privredna delegacija te države, sa premijerom Indije Narendrom Modijem i Rupanijem na čelu, dođe u Beograd.  Kako je dodao srpska delegacija razgovarala je sa predstavnicima Federacije indijskih privrednih komora i o dolasku više turista u Srbiju.

Foto: Beta

U nastavku posete premijer Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze.

"Vibrant Gudžarat globalni samit" predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji. Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte. Na samitu su učestvovali predstavnici više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija, a očekuje se više od 2 miliona posetilaca. Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

Vučić se juce u Indiji sastao i sa Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije.

A.V.

#Aleksandar Vučić

#Indija

#Poseta

#Premijer

'