AKTUELNO

Popovic ističe da Rezolucija 1244 nije prevaziđena i da je "čvrsta kao stena".

Srbija je nastala na Kosovu i Srbija bez Kosova ne moze da postoji, izjavio je ministar za inovacije Nenad Popović.

- Mislim da mirnim stavom, ali jakim argumentima mozemo uvek da dobijemo ono sto zelimo. Najvaznije je opredeliti start i startnu poziciju, poziciju koja je najvaznija. Mislim da je ona opredeljena i ona je nepromenljiva. To je postovanje naseg ustava, Ustava Republike Srbije i postovanje medunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN -naveo je Popovic. Popovic je rekao da EU nije imala kapacitet da privoli Albance da bilo sta popuste.

- Siguran sam da ce se naci model i da je to najveca autonomija na svetu koja postoji, ali u okvirima 1244 i Ustava Srbije. Briselski sporazumi su mrtvi. EU nije imala kapacitet da privoli Albance da bilo sta popuste. Srpska strana je stvarno bila kooperativna... Albanci nisu ucinili nijedan jedini korak. EU nista nije uradila - kazao je on.

Popovic ističe da Rezolucija 1244 nije prevaziđena i da je "čvrsta kao stena".

- Sada treba naci neki novi format pregora. Srbija je ponovo spremna na kompromis. Nema resenja bez ucesca Amerike, Rusije, Kine i Evropske unije zajedno - smatra Popovic.

On je naveo da veruje u pregovaracki proces, koji ce biti dug i napominje da put od hiljadu milja pocinje prvim korakom.

- Mislim da je predsednik potpuno spreman za kompromis, cela vlada, skupstina, siguran sam. Mi idemo na to da zelimo da im stvarno omogucimo najvecu mogucu autonomiju u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije i u okviru Srbije - kazao je Popović. On je rekao i da je, koristeci najnovije inovacije i digitalizaciju, Srbija na putu da premosti sve probleme koje je imala u proteklih nekoliko decenija zbog sankcija i ratova i da smo u naucnom i akademskom smislu sigurno na evropskom nivou. Popovic je istakao opredeljenost srpske vlade za inovacioni pristup ekonomskom razvoju.

- Poslednjih 10-15 godina nasi inzenjeri su bez premca i to je najveci resurs koji imamo. Mislim da smo postali jedna destinacija koju svi u Evropi prepoznaju kao inovacionu destinaciju i verovatno jedino mesto, gde zele da dodu i da otvaraju svoje inovacione kompanije, ili svoje naucno-razvojne centre - rekao je Popovic.

On je kao primer naveo nemacki Simens koji je kupio fabriku u Kragujevcu gde ce da zaposli tri stotine inzenjera, ističući da je ta kompanija dosla pre svega zbog dobrih inzenjera. Govoreci o izgradnji dva velika tehnoparka - u Novom Sadu koji je vredan vise od 20 miliona evra i u Nisu, na Elektronskom fakultetu, Popovic je naveo da ce to biti najmoderniji tehnoparkovi u ovom delu Evrope, gde ce na jednom mestu moci da rade zajedno studenti i profesori sa fakulteta, male i srednje kompanije vec dokazane, tehnoloski lideri kao sto su Fejsbuk, Gugl.

#Nenad Popović

'