AKTUELNO

Nije moguće predvideti dalje poteze Prištine i da li će oni povući dodatne takse na srpsku robu, ali u međunarodnim krugovima postoji jasan konsenzus da su takse neprihvatljive i da moraju biti povučene, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, ministar trgovine Rasim Ljajić.

U protivnom, naveo je Ljajić, ceo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine ostaje zamrznut.

- Ove ekonomske mere su 'par ekselans' političke mere, one su zamrzle dijalog - kaže Ljajić i ističe da bi se dijalog između Beograda i Prištine nastavio, situacija mora da se vrati na period pre uspostavljanja prvih taksi od 10 odsto.

Ljajić je rekao da je "teško predviđati iracionalne poteze nekih ljudi", te da kada su prvi put uvedene takse od 10 odsto, i naši ali i privrednici sa KiM su očekivali da će one trajati 10 do 15 dana, a onda je Priština podigla takse na 100 posto.

- Ko može da kaže šta će se desiti? Mi na dnevnoj bazi pratimo štetu. Za prvi mesec je bila 34, 6 miliona manjka robe koja je plasirana na KiM u odnosu na isti period prošle godine - naveo je ministar.

Praktično je, kaže, trgovina stala, osim međunarodnih brendova koji su izuzeti.

- Prete i da će njih staviti na taj spisak. Jedino ostaje pritisak iz Evrope i Vašingtona da se takse povuku - kaže Ljajić.

Investitor iz Azerbejdžana u februaru obilazi banje u Srbiji

Ministar  Ljajić je rekao da je tokom nedavne posete Azerbejdžanu razgovarao o mogućim ulaganjima te zemlje u Srbiju i najavio da se u februaru sledeće godine očekuje dolazak velikog holetskog investitora koji će obići srpske banje.

Ljajić je rekao i da je na sastancima u toj zemlji bilo reči o investicijama u srpsku poljoprivredu, ali i putnu infrastrukturu vezano za izgradnju autoputa Ruma-Šabac-Loznica.

Razgovaralo se, navodi, i o mogućnosti kreditiranja od strane Azerbejdžana ove deonice u Srbiji.

Ministar je podsetio na, kako je rekao, uspešnu saradnju sa firmama iz te države koje su radile na deonici Koridora 10, deonici od 40 kilometara.

Ljajić je izrazio nadu da će se postići dogovor sa Azarbejdžanom i da će uslovi za kreditiranje deonice Ruma-Šabac-Loznica biti još povoljniji nego za deonicu koju se firme iz te zemlje radile na Koridoru 10.

U Azerbejdžanu su, kaže, održani sastanci sa nadležnima te zemlje, kojima su predstavljeni banjski potencijali Srbije.

- Mi ćemo već u februaru imati posetu jednog velikog hotelijera koji ima svoje hotelske komplekse širom Rusije i Azerbejdžana - rekao je Ljajić.

Privrednici te zemlje su kaže, zainteresovani da ulažu u sektor poljoprivrede, posebno kada je reč o stočarskoj proizvodnji i biljnoj proizvodnji, a u januaru naredne godine očekuje se dolazak zainteresovanih za ulaganje u sektor biljne proizvodnje u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Od 1. januara nove prijave za turističke vaučere

Ministar je najavio da će od 1. januara naredne godine građani će moći da se prijave za "novi krug" turističkih vaučera, kao i da kada bi ministarstvo imalo više sredstava u budžetu, a obzirom na zainteresovanost građana, bilo bi od 130.000 do 150.000 vaučera.

On je podsetio da je u prvoj godini odobreno 14.000 vaučera, da je ta brojka danas 100.000, a da su "mnogi pravili cirkus" kada je ta akcija počela.

Ljajić je rekao da je ugostiteljima za ovu godinu isplaćeno više od 96.000 vaučera i podsetio da su prijave za ugostitelje za narednu godinu počele 17. decembra, a da će za dva dana biti istaknuta prva lista "hotelijera" kojima je odobreno korišćenje ovog vida podsticaja.

Ministar je najavio da će od 1. januara, građani, penzioneri i svi oni koji imaju pravo da dobiju vaučere, od tog datuma moći da se jave za ovaj vid podsticaja za boravak u turističkim centrima.

Govoreći o radu svog ministarstva, Ljajić kaže da su sve pare koje su imali i potrošlili, što kako je ocenio, znači da je ministarstvo dobro planiralo raspodelu sredstava.

Ljajić je rekao da ministarstvo nema toliko sredstava koliko ima zahteva za različitim projektima, a budžet resornog ministarstva će u narednoj godini biti 750 miliona dinara, koliko je iznosio i za ovu godinu, i ocenio da će naredna turistička godina biti uspešnija od od ove.

Ljjić je rekao da je Srbija do sada imala pet velikih turističkih destinacija koje su donosile 55 odsto turističkog prometa (Beograd, Novi sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka banja).

- Tih pet destinacija su bile apsolutno destinacije koje su odskalakle na sve druge. Mi smo ove godine dobili dve nove destinacije, prvi put Sokobanja nam je ušla u prvih pet top destinacija, potisnula je Novi Sad. Ta destinacija postaje vrlo ozbiljna - kaže Ljajić.

Niš će ove godine, kaže, imati više od 100.000 turista.

- Ovih sedam destinacija već čine oko 62 odsto turističkog prometa. Za dve godine ćemo dobiti tri, ubeđen sam u to, velike turističke destinacije, imaćemo top 10 destinacija - kaže ministar i navodi da će se spisku od sedam destinacija pridružiti Divčibare, Palić i Donje Podunavlje.

#Dijalog

#Priština

#Rasim Ljajić

'