AKTUELNO

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika BeogradaVesić izjavio je da proteste ''Stop krvavim košuljama'' organizuje i plaća lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas kako bi 'eliminisao' ostale predstavnike opozicije i postao jedini opozicioni lider.

- Đilas priča kako ih ne organizuje, a pred svake proteste šalje stotine hiljada SMS poruka građanima i poziva ih da dođu. Svi znamo da on odlučuje o svemu, šta će se dešavati na protestima, gde će se ići, ko će i šta govoriti - rekao je Vesić za Novo jutro Televizije Pink, komentarišući autorski tekst Dragana Đilasa.

Vesić tvrdi da su Đilasu potrebni protesti da bi 'eliminisao' ostale lidere opozicije i da se on bori da pobedi Vuka Jeremića.

- Đilas se na ovaj način bori da pobedi Vuka Jeremića koji je napravio svoju stranku, za razliku od Đilasa koji je lenj i nesposoban da napravi bilo šta, pošto nikad u životu nije radio ništa - kaže Vesić.

Komentarišući Đilasov autorski tekst, Vesić se zapitao da li lider Saveza za Srbiju misli da svi pate od amnezije.

Navodi da o fašizmu priča Đilas koji je, kaže Vesić, Rome u Beogradu stavljao u kontejnere i čije je obezbeđene tuklo devojčicu ispred Skupštine grada, kada su došli da protestuju jer nemaju struje.

Foto: TvPink Printscreen

Neprihvatljivo je da o slobodi medija govori Đilas koji je, kako kaže Vesić, kao gradonačelnik prodavao sekunde na Javnom servisu i Studiju B.

- Imao je oko 70 miliona evra prometa sa Javnim servisom i bio je suvlasnik jedne dnevne novine što je i pokojna Verica Barać napisala u zvaničnom izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije - kazao je Vesić.

Dodao je da je Zoran Đinđić kao premijer Srbije podneo krivičnu prijavu protiv Đilasa jer se, kaže Vesić, lažno predstavljao po firmama.

- O zlu priča Đilas koji je počeo sa svojim biznisom za vreme Miloševića, a odbio je da radi kampanju Otporu 1999.godine jer 'to nije bilo za njega' i zato što je mislio da tadašnja vlast nije bila tako loša - podsetio je Vesić.

Osvrnuo se i na deo teskta u kojem Đilas piše da je grešio kao gradonačelnik, ističući da Đilasove 'greške' koštaju grad Beograd.

Kazao je da je Đilas u kampanji za prošle izbore u Beogradu, na kojima je doživeo fijasko, nudio besplatne vrtiće koji su, kaže Vesić, u Đilasovo vreme bili duplo skuplji nego danas.

- Danas su vrtići 5.600 dinara, a kad je on bio gradonačelnik plaćalo se 9.500 dinara. Sad kaže to je bila greška, a ta greška košta tri milijarde dinara koje mi vraćamo roditeljima - rekao je Vesić.

Upitan da li objekat u Pionirskom gradu, koji je bio je namenjen deci i omladini, a korišćen za program "Veliki brat", Vesić je rekao da će taj objekat morati da se sruši.

- Taj objekat je uništen i to je još jedna šteta koju je Đilas napravio, a to samo govori o njegovoj bahatosti. Sad to moramo da srušimo i da gradimo potpuno novi objekat za decu - naveo je Vesić.

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo"kaže da se Đilas osetio jakim, da je vođa opozicije i da mu ne treba niko drugi.

Foto: TvPink Printscreen

- Onda je na neku molbu Saše Jankovića odgovorio bahato i poručio mu da ne želi nikakvu političku saradnju. Janković je posle toga shvatio da nema šta da traži i povukao se. Videćemo da li se zaista povukao - kaže Vukajlović.

Vuk Jeremić je svojim glupim potezima sasvim sigurno doprineo kosovskoj nezavisnosti

Vesić je, komentarišući pisma koje je predsednik SAD-a Donald Tramp uputio Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, izjavio da je činjenica da Amerika ulazi u dijalog znači da se sve vraća pod okrilje svetske organizacije i da EU više nije jedini format u kom se razgovara.

- Dobro znate da se prvo razgovaralo u Ujedinjenim nacijama, a onda je bivši predsednik Boris Tadić iz samo sebi poznatih razloga odlučio da preseli dijalog u EU iz Ujedinjenih nacija, sa mesta gde su postojale dve stalne članice Saveta bezbednosti koje su izričito protiv samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije - kazao je Vesić za Novo jutro Televizije Pink.

Kako dodaje, niko ne zna zašto je pitanje premešteno, kao što niko ne može da objasni zašto je Vuk Jeremić podneo zahtev Međunarodnom sudu pravde, koji je udario pečat na samoproglašenu nezavisnost KiM.

- Na tome se Jeremiću i dalje zahvaljuju Albanci. Hašim Tači se na sednici Saveta bezbednosti maltene zahvalio Jeremiću na tome što je uradio za njih. Sasvim je sigurno, ako je neko doprineo kosovskoj nezavisnosti, onda je to Vuk Jeremić, možda ne svesno, ali svojim glupim potezima. Sada se vidi da je predsednik Vučić uradio dobar posao, on je u poslednje dve godine uložio ogroman napor da se u najvećim svetskim centrima ponovo otvori kosovsko pitanje - navodi Vesić.

Prema njegovim rečima, sada su svi uvereni da je potrebno uvažiti legitimne potrebe Srba na Kosovu i Metohiji.

- Da su sponzori kosovske nezavisnosti mogli da završe taj projekat, oni bi ga završili, pa ne bi bilo potrebe za Trampovim pismom i dodatnim pregovorima. Činjenica je da se sada okvir u kome se priča menja, iako nismo blizu rešenja. Pozicija Srbije je sada bolja, po tome kako se ponašaju Albanci, vidite da su nervozni - kaže Vesić.

On dodaje da je Haradinaj skoro udario šamar Federiki Mogerini, rekavši da ga ne interesuje šta oni misle.

Vukajlović je ocenio da Tramp želi da preuzme ključnu ulogu i da vodi ceo proces.

- Mislim da treba da razmislimo o tom pozivu i da će svi dati sve da se kosovski problem reši i da se nađe neki komporomis Srba i Albanaca. Sudeći po onom što predsednik Vučić sada radi mislim da smo na dobrom putu - ocenio je Vukajlović.

Više o ovim temama saznajte u videu koji sledi:

#Goran Vesić

#Vuk Jeremić

'