AKTUELNO

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da je pravo vreme da se pronađe prihvatljiv model za dogovor Prištine i Beograda, ukazujući da je danas tačno 30. dan od kada je Priština uvela trgovinske mere koje ugrožavaju opstanak srpskog naroda u pokrajini.

- Srpski narod na KiM već 30 dana mudro, na veličansteven način, bez i jednog jedinog incidenta, pokazuje da se ne slaže sa anticivilizacijskim merama Prištine koje udaraju na goli život i prete da izazovu humanitarnu katastrofu - rekao je Petković za Pink.

Prema njegovim rečima, ako odluka potraje, biće sve teže i teže:

- Ne pitajte me kako, učinićemo sve da naš narod ne bude ni gladan ni žedan - naveo je Petković.

On je govorio i o potrebi da se dođe do kompromisnog rešenja i dijalogu Beogradu i Prištine.

Pravo je vreme da se pronađe modus vivendi da se Priština i Beograd dogovore, rekao je Petković i ocenio da kaba bi dvema stranam bilo dozvoljeno da se same dogovore, one bi se dogovorile.

Petković je ocenio da nastavka dijaloga Beograda i Prištine nema dok se situacija ne vrati u fazu pre uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije.

- Poruke iz EU jako ohrabruju. Da je sreće da su došle kada su uveli takse od 10 odsto ne bi se sučili sa ovim problemom - rekao je Petković i kao dobre ocenio poruke Brisela da je Prišitna kriva, da mora da povuče jednostrane poteze koji ugrožavaju dijalog - poštuje SSP i povuče takse.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM podsetio je i na predlog o razgraničenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ta ideja o razgraničenju, za koju nije bilo dovoljno razumevanja u našoj javnosti, pokazaće se kao spasonosna i sećaćemo se kako smo mogli da rešimo to pitanje, rekao je Petković.

On je ocenio da ni sada nije kasno za taj predlog.

- Kada kažete razgraničenje mi konačno želimo da saznamo gde su nam granice, da znamo šta je ono naše što branimo - naveo je Petković.

Kako je dodao, jasno je ko podržava međunarodno pravo, a ko su oni koji su želeli da prorede sednice Saveta bezbednosti.

- Ispostavlja se da srpski političari svima u lice mogu da kažu Srbija je sve ispunila, Srbija je ozbiljna država koja poštuje sve sporaume, ali sa druge strane imate Prištinu, imate usijane glave koje očigledno ne vode računa niti o miru, niti o stabilnosti nego žele nove probleme i eskalaciju sukoba na KiM - uvođenjem taksi, formiranjem vojske, usvajanjem rezolucije - dodao je on.

#Petar Petković

'