AKTUELNO

Od 1990. godine nijedan Albanac nije ouđen zbog zločina nad Srbima, a bilo ih je mnogo.

Specijalni sud za zločine OVK poslednja je nada da će srpske žrtve dobiti pravdu, ali šta je sa žrtvama, ubistvima i otmicama počinjenim posle rata?!

Statistika je surova, od 1990. godine nijedan Albanac nije ouđen zbog zločina nad Srbima, a bilo ih je mnogo.

16. februara 2001. godine konvoj autobusa sa Srbima koji su išli na zadušnice, kretao se u pratnji KFOR-a ka Gračanici.

U selu Livadice kod Podujeva, prvi autobus je dignut u vazduh, pošto je aktiviran eksploziv postavljen ispod puta.

Foto: TV Pink Printscreen

Na licu mesta poginulo je deset osoba, a dve su preminule od posledica povreda, dok je 43 ljudi povređeno.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišinji Danilo Cokić.

- Tu je bila jedna porodica Cokić, sa Danilom smo se svi igrali…Čula sam jaku eksploziju i više se nikad nisam sećala..kada sam se osvestila videla sam dim u autobusu - kaže Gordana Đokić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ispod puta je podmetnuto skoro 100 kilograma eksploziva, koji je aktiviran žičanom daljinskom komandom, za šta je optužen Fljori Meljupi, koji je uhapšen, ali je vrlo brzo pobegao iz baze Bondstil.

2004. godine on je ponovo uhapšen, da bi ga 2008. UNMIK-ov sud osudio na 40 godina zatvora, ali ga je nekoliko godina kasnije Vrhovni sud Kosova oslobodio.

Gordana Đokić je rekla da se Meljupi sve vreme suđenja smejao.

Za zločin u selu Livadice niko nije odgovarao, kao ni za masakr srpske dece u Goraždevcu, ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, ali ni za brojne nerazjašnjene otmice.

Advokat Dragan Palibrk smatra da su UNMIK i EULEKS samo sprovodili nalog velikih sila da se zločini nad Srbima ne procesuiraju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Toliko je zločina nad Srbima učinjeno da je nemoguće da dokazi o tome ne postoje - kaže Palibrk.

Stručnjaci ocenjuju da je EULEKS -ovo delovanje u pravosuđu bilo katastrofalno, da nijedan slučaj nisu doveli do kraja, kao i da su hiljade slučajeva ignorisali ili izgubili.

Tokom ovih deset godina bilo je više optužbi da zvaničnici EULEKS-a primaju mito u stotinama hiljada evra, ali su sudije i istražioci koji su na to ukazivali vrlo brzo, različitim metodama pritiska naterani da napuste EULEKS.

#OVK

#žrtve

'