AKTUELNO

Oni su razgovarali o bilateralnim odnosima.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem razgovarao u Vitlejemu, na Zapadnoj obali, o bilateralnim odnosima i najnovijem razvoju događaja u Palestini, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Abas je naglasio Dačiću važnost predstojeće međunarodne mirovne konferencije u Parizu, planirane za 15. januar, apelujući za međuanrodnu podršku, jer smatra taj skup stvarnom mogućnošću da se spase mirovni proces Palestinaca i Izraela.

Palestinski lider je takođe govorio o važnosti razvoja odnosa sa Srbijom u korist dva naroda.

Dačić je ponovio podršku Srbije rešenju izraelsko-palestinskog sukoba sa dve države i rekao da Srbija očekuje razvoj saradnje sa Palestinom na svim nivoima.

Ministar se ranije sastao sa svojim palestinskim kolegom Rijadom Malkijem takodje u Vitlejmu gde pravoslavne crvke slave Badnje veče po Julijanskom kalendaru.

Malki je podsetio na svoju posetu Srbiji juna 2015. godine i otvaranje nove zgrade Ambasade Palestine u Beogradu. Ta poseta je doprinela boljim odnosima dve zemlje, kako je ocenio.

On je Dačića obavestio o najnovijim političkim događajima i pripremama za skup u Parizu, uz aluziju na nedostatak pozitivnih signala iz Izraela i nastojanja da se zaustave medjunarodni napori da taj skup uspe.

Izrael se protivi međunarodnoj konferenciji i zalaže za direktne pregovore dva naroda.

Č.N.

#Ivica Dačić

#Poseta

#Vitlajem

'