AKTUELNO

Predsednik Srbije je, nakon sastanka sa ministrima u Vladi, pozvao Prištinu da ukine takse koje je uvela na srpsku robu jer, kako je rekao, "pobednika nema bez mira". Kada je reč o jutrošnjem upadu jedinica ROSU na sever Kosovske Mitrovice, kaže da je očigledno da histerija u Prištini zbog "pomeranja klatna u korist Srbije" ne prestaje, ali je i istakao da će Vlada naći način da pomogne opstanak srpskog naroda na KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa svim ministrima u vladi, a tema sastanka je situacija na Kosovu i Metohiji i upad specijalaca ROSU na sever pokrajine.

Predsednik je, nakon sastanka, poručio da je za nas donošenje odluka od strane Prištine kojima se srpska roba onemogućuje na KiM, nešto što predstavlja najznačjaniji pokušaj destabilizacije Srbije do danas.

- Razmenili smo večeras informacije i govorili o tome kako da pomognemo našem narodu o KiM. Uvođenje taksi je anticivilizacijski čin, kršenje slobode kretanja, roba, kapitala i usluga. Ono to su uradili, to su učinili iz nama nepoznatih razloga, i to pravdaju tobožnjom agresijom Srbije na KiM, a za to su dobili podršku pojedinih zemalja zapadnih sila - rekao je predsednik Vučić i napomenuo da za to imamo i konkretne potvrde, i dodao:

- A da su u tome imali i podršku nekih na zapadu, jasno nam je bilo nakon razgovora s ambasadorima, jer, kako smo shvatili oni Srbiju krive zbog toga što Kosovo nije primljeno u članstvo - rekao je Vučić.

Kako kaže, u skladu sa tim očigledno je da histerija u Prištini ne prestaje.

- Oni su nas optužili za Interpol iako mi nismo tražili nikakvo glasanje za Interpol. Mi smo im rekli da ne traže ulaz u međunarodne organizacije, da nas ne dovode pred svršen čin, kao da mi ne vidimo šta se dešava. Haradinaj je rekao da idu sa ovim merama u kojima Srbija za mesec dana mora da prizna nezavisnost Kosova - rekao je Vučić.

Kako kaže, međutim, neko drugi mu je doneo papir na sto.

- Oni kažu da će ići do neiznemoglosti kako bi pokazali da su postali sto posto država. Oni su napravili političku kampanju, ovo je za njih igra i šala. Napravili su bilborde na kojima stoji da je Kosovo konačno država sto posto - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, oni koji misle da su u pitanju samo njihovi interni razlozi, greše.

- Haradinaj i Tači rade zajedno, sinhronizovano. Pokazuju svetu kako tobož nisu jedinstveni, a ustvari su jedinstveni u antisrpskoj politici. Mi smo upozoravali da će ovo proizvesti katastrofu velikih razmera - rekao je Vučić.

Moramo da se pripremimo na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu

- Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, koja neće biti ni laka, ni jednostavna, ni jeftina - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući odlučnost Albanaca da guraju do kraja sa merama.

Foto: Tanjug

Predsednik je poručio da Srbija ne pristaje ni na kakva nova pravila i ucene i pozvao Prištinu da povuče nezakonite, varvarske i protivcivilizacijske tafire, jer u suprotnom neće biti nastavka razgovora.

- Nema tog pritiska koju na Srbiju možete da izvršite da biste nešto takvo napravili. Pošto drugačije ne mogu da pobede srpsku državu, oni razumevajući da su na gubitku i da gube glasove na svim stranama, i vide kako se menja i klatno ide na stranu Srbije, pritisci se uvećavaju i sve su veći - rekao je Vučić.

U obraćanju nakon sastanka sa ministrima i premijerkom, Vučić je rekao da je jedan od načina na koji bi Priština sada da izađe "iz cele priče" jeste da sa nama razgovaraju, a mi da to prihvatimo i da budemo srećni kad vrate tarife na 10 odsto, što Srbiji, poručio je, ne pada na pamet da prihvati.

- A zašto su to uradili, i zašto im je bilo potrebno.... Ovo je trebalo da ima trostruki efekat. Prvo da se u međunarodnoj zajednici ne govori o spaljivanju keksa. To je trebalo zamaskirati i prikazati da su oni borci protiv kriminala. Onda su uhapsili kriminalca koji nema veze sa Oliverom Ivanovićem, u kome su ubili Boga i na više mesta mu otvorili lobanju - rekao je predsednik, i dodao:

- Mi znamo u kojoj fazi je ceo postupak. Ovo nije imalo veze sa tim. Ovo je trebalo da zataška spaljivanje keksa i pravljenje lomača od keksa, i to su hteli da urade tako što su demonstrilali silu i ušli sa dugim devetkama na sever Kosova - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija više nego bilo ko želi da uhvati ubice Olivera Ivanovića.

Kako kaže, samo su hteli da uteraju strah u kosti. I dodaje da je suština bila da svaki otac i majka kada to sve vide kažu, naglašava predsednik požele da im se deca sklone odatle.

- Možete da zamislite traume dece koja su to danas doživela. Da im na njihove oči udaraju očeve i majke, i onda kada ih pitate šta su pokazali oni ne znaju. Cilj je da ti roditelji pomisle da tamo za njih nema budućnosti i da napuste Kosovo i Metohiju. Da odu, da ih ne bude tamo - rekao je Vučić.

Srpski narod na KiM neće biti ni gladan ni žedan.  Naćićemo rešenje za opstanak srpskog naroda na KiM.

- Mali smo, ali vodićemo računa o svakom čoveku. Zato mirno odgovaramo na provokacije. Mi molimo za mir i stabilnost i ne pretimo nikome. Ovo je pokazalo sa kakvim sve problemima moramo da se suočimo. Ovo ruši i ugled Srbije kao destinaciju za investitore. I sve to rade namerno kako ne bi rasli brže nego što neki žele - rekao je Vučić, i dodao:

- Mi ćemo zato još više da radimo na reformama i da još više jačamo našu zemlju.

Kako kaže, gledaju da odluke imaju smisla, a ne da budu pretnje praznom puškom kao njihove.

- Razgovori imaju smisla samo ako vrate odluke, i ako se vrate tamo gde smo bili. Albanci moraju to da razumeju. Mi ćemo da se borimo za svoju zemlju i da pružamo ruku pomirenja, jer pobednika ovde nema bez dugotrajnog mira - rekao je Vučić.

Kako kaže, danas situacija nije ni malo lakša, međutim, naglašava da su raščistili šta kada i kako i sa kim imaju da razgovaraju.

Foto: Tanjug

- Znamo šta su naši zadaci i šta treba da radimo. Zadatak je da zaštitimo Srbiju od nepotrebmnih žrtava. Drago mi je što niko od nas nije takav. Nama je bitno šta misle naši građani. Jedna pristojna i politika prisebnosti mora doneti rezultate i u budućnosti. To naravno ne znači da ćemo ćutati i stavljati stvari pod tepih - rekao je Vučić.

Kako kaže, ukoliko ne povuku mere bićemo u dugoročnom problemu svi.

- Oni vole da prete na sve načine i to je u redu. Ja ih već sad vidim u redu koliko ih ima, veoma sam uplašen ali nastavljam da radim u interesu Srbije. Mi smo čuvajući mir i naš narod vodili najbolju politiku. Biće teško u narednim danima, ali borićemo se i u toj borbi Srbija neće izgubiti - rekao je Vučić.

Penzioneri će pre kraja godine dobiti jednokratnu uplatu od 3.000 dinara.

Penzioneri će pre kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 3.000 dinara, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To, kako je rekao, nije beznačajno i biće u narednih nekoliko dana.

- Penzioneri će pre kraja godine, dobiti još jednu jednokratnu uplatu od 3.000 dinara - rekao je Vučić na konferenciji nakon sastanka sa premijerkom i ministrima o krizi na Kosovu i Metohiji.

Za najsiromašnije i one sa malim primanjima to nije beznačajna podrška, rekao je Vučić.

Da budemo gubitnici - taj film neće gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, nakon sastanka sa Vladom Srbije povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji, da je Priština pokazala sve komplekse i frustracije, i koliko Kosovo nije država, jer oni koji imaju dugu državnotvornu tradiciju znaju da se to pokazuje skromnošću, smernošću, prisebnošću, a ne ludilom.

- Ljudi koji imaju dugu državnotvornu tradicju znaju da se to pokazuje skromnošću, smernošću i prisebnošću, a ne ludilom - kazao je on u obraćanju novinarima i dodao:

Napadači na Stefanovića već uhapšeni

Lica osumnjičena za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića već su uhapšena, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da osuđuje to što se dogodilo. - Dobio sam informaciju po okončanju sastanka. Republika Srbija je pravna država, lica koja su učestvovala u incidentu su uhapšena. Napadnuti imaju lakše povrede. Držžava je reagovala hitno, obavila svoj posao, pokazala da nije banana držžava - rekao je on nakon sastanka sa premijerkom i ministrima održanom povodom situacije na KiM. Vučić  je naglasio i da ne žželi da govori o različitim verzijama kako je do tog napada došlo. - Nemam pravo da se zalažem za najoštriju kaznu, ali bih voleo da se to dogodi, jer Srbija mora da bude zemlja u kojoj se poštuje kad neko ima drugačije mišljenje, u kojoj se poštuje pravo na okupljanje... - poručio je. Dodao je i da je to jedini način na koji držžava treba da reaguje kada je neko napadnut.

- Ako misle da ćemo da se umilostimo time da budemo gubitnici, kao drugi, pre, to u Prištini neće gledati - rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da je oni koji su sponzori kosovske nezavisnosti trebalo da urade mnogo toga pre nego što su neki shvatili u potpunosti da mogu da rade šta hoće, i dodao da će sada biti teško da bilo šta urade u vezi toga, rekao je on dodajući da je skeptik da mogu da urazume Prištinu.

Ne očekujem reakciju međunarodnih organizacija zbog toga što već dva dana nema srpske štampe na  Kosovu i Metohiji

Upitan da komentariše tu činjenicu, te da su pojedini distributeri na KIM nudili da plate i dvostruko veću taksu kako bi mogli da prodaju štampu na srpskom, Vučić je rekao da je video samo da je reagovalo jedno novinarsko udruženje, ali da misli da to ljudima na KiM trenutno nije najpotrebnije.

- Mislim da našim ljudima to trenutno nije najpotrebnije, ali svakako je potrebno. Ali, I to je jedan od načina da izopšte Srbiju, da mogu da kažu da Kosovo nije Srbija, jer, eto, nema ni štampe na srpskom - naveo je.

To je, kako kaže, jedan od tih trikova, ali, dodaje, to su i mnogo teže posledice, ali mi i to možemo da izdržimo.

- Proizvođači, međutim, to ne mogu da izdrže, odnosno, oni nemaju razloga da tamo prodaju robu kad mogu na drugom mestu i time ćemo mi da se bavimo - rekao je Vučić.

Kako je objasnio, vlast u Prištini svesna je da je njima Srbija najveći trgovinski partner, ali zato i hoće da sklone Srbiju i da njeno mesto prepuste nekim drugima.

- To s tim merama je ozbiljan atak na srpsku ekonomiju, ali i na srpsku politiku i na Srbe na KIM. Zato ne žele da oni budu informisani na srpskom jeziku  - rekao je Vučić.

Dodao je da zna da su se tome neki radovali, ali njih, primetio je, ne čitaju ni u Srbiji, ni na Kosovu, "čitaju ih samo u dve ambasade".

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

'