AKTUELNO

Zoran Milivojević, diplomata, smatra da bi Srbija, nakon poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, trebalo da inicira hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, jer se radi o flagrantnom ugrožavanju mira i bezbednosti na ovim prostorima.

Milivojević je za TV Pink rekao i da jutrošnja akcija hapšenja Srba na severu KiM nije klasnična operacija hapšenja, već demonstracija koja ima drugi kontekst i pokazuje šta se može očekivati.

On ističe da je celo kosovsko pitanje u nadležnosti Saveta bezbednosti UN i da je ovo dobra prilika da se ti pitanje vrati tamo gde mu je i mesto i bi na tome trebalo da insistiramo.

Važno je, kaže, da takva akcija ide sa naše strane u tom pravcu, a da li će to biti prihvaćeno, to je druga stvar.

- Da stvar vratimo gde je i mesto, u nadležnost UN, na način koji nam sada, sa argumentima koje imamo, to i dozvoljava - izjavio je Milivojević.

On smatra i da je to jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima Kine i Rusije.

Foto: TvPink Printscreen

- Šta drugo može biti tema, nego ugrožavanje stabilnosti i bezbednosti i da se da do znanja da je strpljene srpske strane iscrpljeno - kaže Milivojević.

Kako dodaje, pokazalo se da EU niti može, niti hoće niti zna šta treba, te da bi trebalo da stavimo po strani mogućnost intervenisanja Unije, jer nema više smisla insistirati na tome.

Milivojević kaže, logično je očekivati da je namena specijalnih jedinica, ako dođu u Južnu Mitrovicu, da dođu na sever.

- Ovo je prilika da se to pitanje digne na nivo koji situacija i zaslužuje. Pored uloge Unmika i UN u slučaju taksi i ovo treba da bude tema, jer ovo ugrožava bezbednost i stabilnost u regionu - upozorio je Milivojević.

Sopštenje KFOR-a mu, kako kaže, liči na dogovoreni scenario.

- Ako ovakvo saopštenje izađe, imam utisak da je cela operacija dogovorena i da zapad ustvari sa izlaznom varijantom hoće da demantuje da postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost i za ozbiljno ugrožavaje. A, ovo može da izazove direktan sukob - smatra Milivojević.

#Bezbednost

#Kosovo i Metohija

#Zoran Milivojević

'