AKTUELNO

U upadu na sever Kosova i hapšenju četvorice Srba osim jedinica ROSU učestvovala je i najelitnija jedinica kosovskih snaga FIT, čiji podaci su strogo čuvana tajna prištinskih vlasi.

Ovo tim jedinicama drugi upad na sever Kosova, a da su prvi put upali učestvovali u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Kako se navodi, "najgrublji opis" ove jedinice je da su preteča takozvane vojske Kosova, sa bazom u Prištini u blizini aerodroma.

Blic piše i da ta jedinica nije mnogoljudna, ali da je obučenija i bolje opremljena od jedinica Rosu.

Smatra se da je osnovana 2003. godine kada je imala dva tima po 15 pripadnika, da je godinama menjala i imena, pa je u martu 2005. godine nazvana "Specijalne interventne grupe - GSI / SIG" (na albanskom "Grupi Special i Intervenimit GSI"), dok su se početkom 2008. godine zvali "Prvi interventni tim" ili First Incident Team - FIT.

Poznati su i kao SIU, odnosno specijalizovana intervenciona jedinica, a kada bi se FIT poredlio sa rodovima koje ima Srbija, po organizaciji bi bio najsličniji SAJ-u. Kako se navodi, od naoružanja koriste "kalašnjikove", "glok 19" i "hekler MP-5".

#Kosovo i Metohija

'