AKTUELNO

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je danas da pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije protokolarno, već prijateljsko pismo upućeno samo Srbiji i srpskom narodu.

- To je prijateljsko pismo koje je predsednik Republike uputio predsedniku Vučiću. Prvo, da bi crno na belo podvukao sav značaj koji Francuska pridaje žrtvama Srbije tokom Prvog svetskog rata i koliko priznajemo strašne patnje kroz koje je prošao srpski narod. Patnje koje Srbiju svrstavaju u prvi red zemalja koje su podnele žrtve, a drugi razlog je da izrazi zadovoljstvo zbog dolaska u Srbiju. Dakle, to je pismo koje nije protokolarno - rekao je Mondoloni.

On je kazao da Makronovo pismo u potpunosti zatvara pitanje protokola u Parizu na obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, dodajući da pismo pokazuje želju Francuske da zajedno sa Srbijom priprema budućnost.

- Primećujem, predsednik Vučić i vlasti Srbije takodje su reagovale pozitivno na naše prve reakcije i ja im na tome zahvaljujem. Odmah nakon incidenta od 11. novembra, koji je za žaljenje - kazao je francuski ambasador.

Mondoloni je kazao da je poseta Makrona Srbiji jako važna i iskazuje volju Francuske da se iznova angažuje veoma snažno u Srbiji i regionu.

- Naša volja je da još više razvijamo naše partnerstvo na političkom, kulturnom i ekonomskom planu, to je za nas veoma značajno. Poseta za koju želimo da bude upečatljiva za naše strateško partnerstvo - kazao je francuski ambasador.

On je istakao da Francuska nedvosmisleno podržava težnju Srbije da se priključi EU.

- Pitanje je ulaska u Uniju i mi podržavamo to pristupanje. I, naravno, regionalno pomirenje, i to je tema, veoma važna. Znamo da je od pre nekoliko godina Srbija učinila značajne napore što se ove teme tiče, a na regionalnom planu je tu dijalog Beograda i Prištine, to će biti jedna od tema o kojoj će biti reči - kazao je on.

#Emanuel Makron

#Francuska

#Frеdеrik Mondoloni

#Pismo

#Srbija

'