AKTUELNO

Siniša Mali, ministar finansija, povodom skandaloznog postupka Prištine - podizanje taksi za srpske proizvode na 100 odsto, rekao je da se u istoriji savremene ekonomije nije desilo da neko napravi tako nerazumnu i neodgovornu odluku.

- Potpuno je neverovatno da podignete takse carine na 100 odsto na robu koja ulazi, a koju pri tome ni ne proizvodite, tako da ne postoji industrija koju štite, već samo ljudi koji tamo žive imaju štetu od toga. Meni je to besmisleno, neodgovorno i nerazumno - izjavio je Mali za Novo jutro Televizije Pink.

Kako dodaje, Srbija treba da pronađe način da loptu spusti na zemlju i dođe do rešenja problema.

- Treba da uz podršku međunarodne zajednice, nadamo se da će biti jača i veća nego što je bila kada su uvedene tarife od 10 odsto, dođemo do rešenja problema. To podizanje taksi se ne radi, osnova Evrope je slobodan tok kapitala, roba, usluga, ljudi. Svet se razvija, ide napred, niko ne zatvara svoje granice, pogotovo ne za ekonomiju - naveo je ministar finansija.

Foto: TvPink Printscreen

Mali je izjavio da odluka Prištine nema veze sa ekonomijom, ekonomskim merama, već da je to čista politička odluka koja će naneti štetu ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Srbija u poslednjih nekoliko godina u potpunosti menja imidž.

- Trudimo se da konsolidujemo naše javne finansije, da zaradimo novac, otvaramo nove fabrike, da privučemo strane investitore. To brojke i pokazuju. Za prvih devet meseci mi imamo stopu rasta našeg BDP-a od 4,5 odsto. Jedni smo od top pet zemalja u Evropi po stopi rasta - naglasio je Mali.

Kako dodaje, dokaz da raste ekonomija je i smanjen broj nezaposlenih.

Foto: TvPink Printscreen

- Borimo se za svako novo radno mesto, za svaku novu fabriku u Srbiji. Svi se borimo da životni standard građana bude što veći - kazao je Mali.

PENZIJE NIKAD VEĆE

Komentarišući zakon o budžetu za narednu godinu, ministar finansija je rekao da Srbija u budžetu za 2019. godinu ima 33 milijarde dinara više za plate u javnom sektoru.

- Imamo 35 milijardi dinara više za penzije. Za građane Srbije je važno to što je budžet za 2019. godinu nastavak reformskog procesa koji je započet 2014. godine. Treću godinu za redom imamo suficit u budžetu - kazao je Mali i dodao:

- U budžetu za 2019. godinu imate nikada veće penzije, koje su penzionerima krenule da se isplaćuju od oktobra meseca ove godine. Imate veće plate za zaposlene u javnim preduzećima. Deo onoga što smo napravili u prethodnom periodu usmeravamo ka podizanju životnog standarda građana - naveo je Mali.

Pročitajte još: STEFANOVIĆ ZA PINK: Povećanje takse je pritisak na Srbe na KiM, neće biti ishitrenih oštrih mera (VIDEO)

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Penzije

#Priština

#Siniša Mali

'